VÄXJÖ 2022-11-7 KL. 09:53

Linn Nilsson får 250 000 till forskning om huvud- och halscancer

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Linn Nilsson från Växjö har belönats med 250 000 kronor av Cancerstiftelsen i Kronobergs län. Pengarna ska gå till forskning om muskelmassans betydelse vid behandling av huvud- och halscancer
- Det är klart att jag blev både förvånad, glad och tacksam när jag fick telefonsamtalet, säger Linn Nilsson, som delar sin arbetstid som onkologisjuksköterska och doktorand på Region Kronoberg och Lunds universitet.

Linn Nilsson får 250 000 till forskning om huvud- och halscancer
Onkologisjuksköterskan och doktoranden på Region Kronoberg och Lunds universitet, Linn Nilsson, är årets forskningsstipendiat och får här en check på 250 000 kronor av Bengt Martinsson, ordförande Cancerstiftelsen i Kronobergs län. Foto: Pressbild

Cancerstiftelsen i Kronobergs län firar 30 år, och det gör man genom att dela ut hela 250 000 kronor i forskningsstipendium till onkologisjuksköterskan Linn Nilsson från Växjö.
Förhoppningen är att minska lidandet och öka överlevnaden vid de här besvärliga typerna av cancer, förklarar Bengt Martinsson, ordförande i Cancerstiftelsen i Kronobergs län.
Forskningsstipendiet delades ut i Växjö Domkyrka onsdagen den 2 november klockan 18.30 vid en ceremoni för allmänheten med musik av Ingmar Nordström, Yvonne Steen Ohlander och Leif Adolfsson.
Linn Nilssons forskning bygger på drygt 500 datortomografibilder inför strålbehandling där muskelmassan vid en viss kota kommer att mätas och beräknas. Till det läggs fem års uppföljning av respektive patient vad gäller bakgrundsinformation, behandling, avbrott, biverkningar och livskvalité.
- Jag hoppas att min forskning ska leda till en bättre behandling och prognos för de här cancerformerna som ofta innebär kirurgi i svåråtkomliga områden, tuffa behandlingar med höga strålningsdoser på gränsen till vad den friska vävnaden tål, och ibland även cytostatika, förklarar Linn Nilsson.
- Om två år räknar jag med att ha lagt det här pusslet och min förhoppning är att informationen vi får ut hjälper oss att anpassa behandlingen utifrån personens förutsättningar. Det behövs fler verktyg för att identifiera sköra patienter som kan drabbas av allvarliga biverkningar vilket i sig kan påverka både behandlingen, prognosen och livet efter behandlingen.

Biverkningar är vanliga och ibland får man pausa behandlingen för att patienten ska kunna återhämta sig. Den kan också leda till allvarliga bestående biverkningar.
- Huvud-och halscancer samlat har en 5-årsöverlevnad på 67 procent men för exempelvis cancer i nedre delen av svalget är motsvarande siffra bara 26 procent, berättar Linn Nilsson.
Muskelmassan hos en person försämras och minskas naturligt med åldern, så kallad sarkopeni. Dålig kosthållning och begränsad fysisk aktivitet kan bidra till sarkopeni vilket kan leda till en sämre prognos för cancerpatienten.
hans nilsson

Fakta om huvud- och halscancer
• I snitt får ett 40-tal kronobergare om året en diagnos av det här slaget. 2021 var det
49 stycken.
• Huvud-/halscancer är ett samlingsnamn för olika cancerformer i näsa, bihålor,
läpp, munhåla, svalg, struphuvud och spottkörtlar.
• Behandlingen är kirurgi, strålning eller bägge delar. Ibland kompletterat med
cytostatika.
• Signaler att vara uppmärksam på; sår i munnen som inte läker, klumpkänsla och
smärta vid sväljning, heshet och långvarig nästäppa.