VÄXJÖ 2025-4-11 KL. 19:15

Landshövdingen i krigets Ukraina: ”De trodde aldrig att Ryssland skulle invadera”

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Landshövdingen i Kronoberg, Maria Arnholm, har nyligen kommit hem från en resa till krigets Ukraina och Polen med en delegation från totalförsvaret.
- I Ukraina trodde de aldrig att Ryssland skulle invadera landet, de var inte tillräckligt förberedda. Det är den viktigaste lärdomen från resan, säger hon.

Landshövdingen i krigets Ukraina: ”De trodde aldrig att Ryssland skulle invadera”
Landshövding Maria Arnholm lägger en blomma vid en grav på en kyrkogård i Lviv i Ukraina. Foto: Länsstyrelsen i Skåne

För ett par veckor sedan deltog Kronobergs län på en resa med en delegation för totalförsvaret till Rzeszów i Polen och Lviv i västra delen av Ukraina.

Det var landshövding Maria Arnholm och Olof Björkmarker, avdelningschef på Ljungby kommun, som åkte ihop med folk från civilområdena syd och sydöst, södra militärregionen, länsstyrelserna och sex kommuner i södra Sverige

- Syftet var att lära mer om hur Ukraina har jobbat med totalförsvaret under påverkan av kriget, både civilt och militärt, för att kunna omsätta de kunskaperna till konkreta åtgärder här hemma.

I Polen låg fokus på mottagandet av de stora flyktingströmmarna från Ukraina.

Delegationen fick veta om hur militärt och civilt värdlandsstöd hanteras i praktiken, men även hur det fungerar att ta emot väldigt många flyktingar och påverkan på samhället över tid.

- Vi ville skaffa erfarenheter från ett land som Polen som spelar en stor roll som grannland till Ukraina och som har tagit emot jättestora flyktingströmmar, förklarar Maria Arnholm

I Ukraina träffade de politiker, sjukvårdspersonal, räddningstjänst, lärare och företrädare för kulturlivet och försvarsmakten och guvernören i Lviv.

Det här är personer som har planerat och genomfört arbete för att skapa trygghet i samhället och som jobbar med förlossningsvård och rehabilitering av skadade.

Men det var en sak nästan alla dessa personer berättade som förvånade Maria Arnholm.

- De trodde aldrig att det skulle hända, att det skulle ske en invasion i det 21:a århundradet. Därför var de inte tillräckligt förberedda på den ryska invasionen, säger Maria Arnholm.

Trots att Ryssland ockuperat Krimhalvön 2014 och invaderat Georgien 2008 så blev ukrainarna tagna på sängen av den fullskaliga ryska invasionen den 24 februari 2022.

Här har vi i Sverige något att lära av, anser landshövdingen.

Budskapet från ukrainarna är att kriget kan komma även om man inte förväntar sig det och att samhället måste fortsätta fungera under stor påfrestning en lång tid.

- Vår statsminister säger att Sverige inte är i krig, men att det heller inte råder fred i landet. Vi behöver förbereda oss på att det värsta kan hända, att kriget kommer hit.

- Man ska hoppas på det bästa och förbereda sig på det värsta, säger Maria Arnholm.

Man ska inte låta oron över ett krig styra ens vardag, påpekar Maria Arnholm. Men några saker kan man tänka på som svensk.

- Ha livsmedel på lager och lär känna folk i grannskapet och arbetskamrater på jobbet. Det är en fördel om man gör det för det kan krävas att man samarbetar i en krigssituation, säger hon.

Maria Arnholm kunde med egna ögon i Lviv se att folk gick till jobbet och barn och unga gick i skolan.

- Det är så imponerande att se hur lärarna tar hand om barnen som är rädda. De är fantastiska i Ukraina. Försvarsviljan är hög och de slåss för att bevara sitt land och demokratin.

- Men jag tror att vi kommer vara lika beredda att försvara Sverige om det skulle behövas.

Maria Arnholm blev starkt berörd av besöket i Ukraina. Hon känner att det var en lärorik upplevelse att komma så nära krigets fasor, även om hon inte drabbades direkt av kriget på plats.

- Jag kände mig trygg där vi var. Vi var två dagar i västra Ukraina, och vi var väldigt förberedda på vad som kunde hända.

- Men jag har blivit påmind om att krig är fruktansvärt och hur otroligt högt priset är för att försvara ett land.

- Varje morgon klockan 9 hölls en tyst minut i hela landet, i skolan satte man upp bilder på före detta elever som dött i strid som soldater, och man gick genom stan i sorgetåg och sörjde de som dött.

Nu ska Maria Arnholm och de andra i delegationen arbeta för att sprida sina kunskaper från Ukraina till så många som möjligt och använda dem i det egna planeringsarbete.

Den 24 april på Filmstaden i Växjö blir det en försvarsdag med föreläsningar bland annat om kunskaperna från Ukraina för kommuner och andra myndigheter.

Maria Arnholm påpekar att resan inte bara gick ut på att föra med sig kunskap hem.

Det var också ett bra tillfälle att visa sitt stöd till Ukraina i den svåra situation landet är i.

- Det går inte sätta ord på vad det betyder för dem att vi besöker landet, att vi väljer att komma till ett land i krig. De är väldigt tacksamma över det stöd de får överhuvudtaget, berättar hon.

Hans Nilsson

Bild från Skola No 28 i Lviv där man har byggt om ett skyddsrum till klassrum. Foto: Länsstyrelsen i Skåne

Förlossningsavdelning i Lviv i Ukraina som har flytatts ned i skyddsrum. Foto: Länsstyrelsen i Skåne

Vaxljusproduktion när skolelever sitter i skyddsrum - skickas till fronten. Foto: Länsstyrelsen i Skåne

Delegationen vid rehabiliteringscentret Super Humans. Foto: Länsstyrelsen i Skåne




Maria Arnholm och Anneli Hulthén, landshövding i Skåne. Foto: Länsstyrelsen i Skåne



Landshövding Maria Arnholm, till vänster Anneli Hulthén, landshövding i Skåne. Foto: Länsstyrelsen i Skåne