VÄXJÖ 2023-6-1 KL. 12:49

Lamotte kommer till Växjö på nationaldagen

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Tisdagen den 6 juni firas Sveriges nationaldag enligt traditionen med tal, underhållning och aktiviteter i Linnéparken i Växjö med start klockan 14.
Bland annat kommer sångerskan Loulou Lamotte, som är med gruppen The Mamas, att uppträda i Linnéparken.

Lamotte kommer till Växjö på nationaldagen
Loulou Lamotte är en av medlemmarna i The Mamas. De träffades genom John Lundvik från Växjö. Den 6 juni när Sveriges nationaldag firas sjunger hon i Linnéparken. Foto: Markus Salman


Minns ni svenska flaggans dag den 6 juni? Sedan 2005 är det en helgdag, men framförallt är det Sveriges nationaldag som sedan 1983 firas den 6 juni.
Det här är en dag som dels firas dels till minne av att Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni 1523. Det var då Sverige bröt Kalmarunionen och blev ett fritt rike. Dels firas det till minne av att 1809 års regeringsform, som gällde fram till 1974, skrevs under den 6 juni 1809.
Men detta är det nog inte många i Växjö som funderar på den 6 juni i Linnéparken.
Det är där det mesta av firandet i Växjö äger rum den 6 juni med Andreas Dahl som konferencier och med Kronobergarnas musikkår som inleder med ”Under blågul fana” vid 14-tiden.

Sedan tar Loulou Lamotte över scenen med ”Inga sorger”. Hon slog igenom i TV4:s Idol 2008, där hon slutade 9:a. Loulou Lamotte har haft flera egna grupper, gett ut egen musik och arbetat med andra artister som Jens Lekman, Ken Ring och Christina Lindberg.
Mest känd är hon kanske som en av medlemmarna i The Mamas som startades 2019 efter att medlemmarna hade träffats genom John Lundvik från Växjö.

Innan det blir dags för nästa låt med Loulou Lamotte ”Move ”At last” så delar kommunfullmäktiges ordförande Rose-Marie Holmqvist (S) och kultur- och fritidsnämndens ordförande Martina Forsberg (S) ut Växjö kommuns kulturpris och kulturstipendier och stipendier till föreningsledare.
Kulturskolans körer SingSång, Svalorna och Robertkören sjunger sedan ”Vi är blommor” och ”Sommarkalas”, innan Loulou Lamotte framför ”Hallelujah” och ”Bara lite kärlek”.
Högtidstalet hålls sedan av Peter Aronsson, rektor på Linnéuniversitetet. Därefter sjungs Sveriges nationalsång.
Under 2022 blev över 800 Växjöbor från 73 olika nationer medborgare i Sverige. Det firas också på nationaldagen och på Linnéparkens scen. Rose-Marie Holmqvist (S) delar ut svenska flaggor till de nya medborgarna.
I parken blir det även ansiktsmålning, konstlabb med Konsthallen, Värends scoutkår, glassförsäljning av Trudelutt glass, och fikaförsäljning av LinneaTeatern.
Firandet beräknas vara slut vid 15.30. Arrangör av nationaldagsfirandet är Växjö kommun
Dessutom ordnas Växjömästerskapen klockan 12-16 i Willans park den 6 juni. Där kan man tävla i vanliga idrottsgrenar och i grenar man inte visste fanns. och bli en Växjömästare. Det är Växjö Citysamverkan som håller i det och som utlovar roliga utmaningar, laganda, gemenskap och skratt, glädje och unika rekord. De uppmanar Växjöborna att toppa lagen och utmana grannar, släkt och vänner.

Nationaldagsfirande fortsätter i Domkyrkan i Växjö klockan 18-19 med sång och musik från artister och körer som bjuder ett högtidligt framträdande.
Medverkande är Domkyrkans körer & Domkyrkans stråkensemble, Oratoriekören, Kammarkören Sankt Sigfrid, Chorus Linnaea, Ceciliakören, Killgruppen, Flickkören och Gosskören.
Dessutom framträder sopranen Julia Ojansivu, Helene Olaison på piano, Sten-Inge Petersson och Yvonne Steen Ohlander och prästen Julia Jonsson.
hans nilsson