VÄXJÖ 2024-3-28 KL. 19:05

L-politiker vill stoppa matsvinnet på skolorna

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Liberalernas Erik Persson Timm, ledamot i servicenämnden, vill att elever och personal på skolorna i Växjö kommun ska kunna köpa hem en matlåda för att minska matsvinnet. Han har lämnat in en skrivelse om detta till servicenämnden.
Erik Persson Timm påpekar att det här inte handlar om mat som eleverna redan har lagt på tallriken och inte ätit upp.

L-politiker vill stoppa matsvinnet på skolorna
Liberalen Erik Persson Timms idé är att elever och skolpersonal, när skollunchen är över, ska kunna köpa en matlåda med sig hem från de plåtar med mat som ligger framme för servering i matsalen på skolan. Foto: Pressbild


Det han syftar på är mat som har värmts upp och lagts fram på plåtar i matsalen för servering och som blir över från skolluncherna i kommunen varje dag.
- Man får inte kyla ned den här maten och servera den igen eftersom den redan har värmts upp och legat framme. Så därför blir det mycket matsvinn i onödan, förklarar Erik Persson Timm.
I Växjö kommuns grundskolor har man mätt upp ett svinntal på 30 gram per portion vid serveringen. På gymnasieskolorna i kommunen är svinntalet vid servering 21 gram per portion.

Erik Persson Timms idé är att elever och skolpersonal, när skollunchen är över, ska kunna köpa en matlåda med sig hem från de plåtar med mat som ligger framme för servering i matsalen på skolan.
- I regionhuset har man den här möjligheten redan för personalen. Efter 13.15 har man en halvtimme på sig där att köpa med sig en matlåda hem för 50 kronor och då ingår även sallad, berättar Erik Persson Timm.
- Många elever åker buss hem och de hinner inte fixa mat mellan skolans slut och till exempel träningen eller lektioner på kommunala musikskolan. Skolpersonalen kanske inte heller hinner ordna med mat mellan jobb och andra engagemang, lägger han till.

Han tänker sig en liten summa för matlådan på skolorna, men det får i så fall bli förvaltningen som bestämmer priset.
- Växjö kommun ska ju inte konkurrera med det privata näringslivet på ojämlika villkor. När det kommer till prissättningen av matlådorna ska priset därför vara rimligt och jämförbart med liknande exempel från näringslivet.
- Försäljningen av matlådorna skulle bidra till att vi tar hand om kommuninvånarnas skattepengar bättre och att vi minskar klimatavtrycket i Växjö, anser Erik Persson Timm.
hans nilsson