VÄXJÖ 2023-5-15 KL. 11:05

Kvinnoförbund vill ha slöjförbud på barn – Liberalernas toppnamn i Växjö säger nej

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Liberalernas kvinnoförbund tar nu strid för ett slöjförbud för små flickor i förskolan och lågstadiet. Om partiet säger ja till Liberala kvinnors motion på landsmötet i höst finns det en riksdagsmajoritet som vill utreda ett förbud. Men Liberalernas toppnamn i Växjö kommer inte rösta för motionen om slöjförbud.
- Jag har ingen förståelse för att små flickor ska ha slöja, men vi har en lagstadgad religions- och yttrandefrihet om att man får klä sig som man vill. Dessutom tror jag att ett förbud skulle skapa konflikter, säger Christina Rosén (L), ledamot i kommunstyrelsen.

Kvinnoförbund vill ha slöjförbud på barn – Liberalernas toppnamn i Växjö säger nej
- Slöjförbud är nog inte en effektiv åtgärd för att stoppa förtryck av flickor och kvinnor, säger Christina Rosén (L), ledamot i kommunstyrelsen. Foto: Pressbild


Liberala kvinnors motion om slöjförbud kan bli en het potatis på Liberalerns landsmöte i höst. Kvinnoförbundet vill ha slöjförbud för barn från förskolan och och till och med lågstadiet.
I en intervju i Sveriges Radio säger Cecilia Elving, ordförande för Liberala kvinnor, så här:
- Slöjan är ju en symbol för kvinnoförtryck när det används på småbarn och finns till för att skyla sig från mäns blickar, det är ju en sexualisering av barn – det är väldigt problematiskt.

Kristdemokraterna vill se ett slöjförbud för barn upp till lågstadiet. Sverigedemokraterna vill att slöjförbudet ska gälla upp till årskurs 9, och Moderaterna vill att förbud i förskola och grundskola utreds förutsättningslöst.
Därför finns det en majoritet i riksdagen som vill utreda ett slöjförbud om Liberalerna säger ja till Liberala kvinnors krav.

Men Christina Rosén i Liberalerna i Växjö tror inte att ett slöjförbud för flickor är rätt väg att gå.
- Jag kommer sannolikt rösta nej till den här motionen på landsmötet i höst. Slöjförbud skapar bara mer konflikter mellan kulturer, det blir mer problem än det löser. Jag tror inte att det är en effektiv åtgärd för att stoppa förtryck av flickor och kvinnor, förklarar hon.
När frågan om slöjförbud var uppe i fullmäktige i Växjö nu i vår röstade en enig Allians med L, KD och M nej till motionen. Den var skriven av före detta SD:aren Gustav Petersson i Växjölistan och han ville ha ett slöjförbud i hela skolan i Växjö.
- Det här är en väldigt laddad och komplex fråga. Slöjan är en stark religiös symbol för muslimer. Men vem ska kontrollera att ett slöjförbud efterlevs i skolan, det blir svårt, tror Christina Rosén.
- Vill man införa ett förbud måste man dessutom debattera det en längre tid först och veta att det verkligen ger positiva effekter, men jag tror inte att ett slöjförbud skulle ge positiva effekter.

Christina Rosén tror att motionen från Liberala kvinnor om slöjförbud för barn har sin grund i de scener vi ser från Iran där kvinnor tar av sig slöjan i protest mot den islamistiska diktaturen.
- Det är hemskt att kvinnorna straffas för att de inte vill bära slöja. Liberala kvinnor ser förtrycket och hur kvinnorna behandlas när de demonstrerar, säger hon.

Christina Rosén är personligen inte förtjust i att små flickor ska ha slöja på sig.
- Jag skulle aldrig ha tvingat min dotter att ha slöja när hon var liten. Jag kan inte förstå varför små flickor måste ha slöja. Men vi är tillåtande och öppna i Sverige, vi anpassar oss. Ibland är vi kanske för öppna och tillåtande.
- Sedan har vi ju religions- och yttrandefrihet och det är föräldrarna som ska bestämma om deras barn ska ha slöja eller inte.
- Men jag skulle gärna se att vi diskuterade den här frågan mer och att den lyftes fram mer i ljuset. Istället för slöjförbud kunde vi informera muslimer om flckors rättigheter och jämställdhet och träffa dem och diskutera de här frågorna.

hans nilsson