VÄXJÖ 2024-1-23 KL. 19:37

Kulturnatten ett hett evenemang

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Kulturnatten i Växjö invigs klockan 18 den 27 januari och hålls på 75 platser med runt 200 programpunkter. Mångfalden kan göra det svårt att välja vad man ska besöka.
- Mitt råd är att dyka ned i programmet och låta sig snubbla över något man inte visste fanns, det brukar bli den bästa upplevelsen, säger Mark Andersson, kulturutvecklare vid Växjö kommun.

Kulturnatten ett hett evenemang
Kulrurnattens invigning med eldshow och ljusinstallation sker vid den gamla disponentvillan på Ringsberg klockan 18 den 27 januari. Foto: Victor Broberg

VÄXJÖ. Kulturnatten i Växjö invigs klockan 18 den 27 januari och hålls på 75 platser med runt 200 programpunkter. Mångfalden kan göra det svårt att välja vad man ska besöka. - Mitt råd är att dyka ned i programmet och låta sig snubbla över något man inte visste fanns, det brukar bli den bästa upplevelsen, säger Mark Andersson, kulturutvecklare vid Växjö kommun.
Det var 1990 som kulturnatten arrangerades första gången i Växjö. Den minnesgode kommer säkert ihåg att det firades 35-årsjubileum 2020.

Kuturnatten håller ställningarna som ett mycket populärt evenemang i Växjö, där nästan allt är gratis, och som lockar flera tusen besökare varje år.
- Kulturnatten betyder mycket för de lokala kulturaktörerna som är med. Det är ju ett tillfälle för dem att visa upp sig under en gemensam flagg. Förhoppningsvis betyder det mycket för Växjöborna också, de får möjlighet att upptäcka nya saker som de inte kände till tidigare, säger Mark Andersson på Växjö kommun.

Varje år har kulturnatten ett nytt tema som Växjö kommun vill att de deltagande kulturaktörerna använder på något vis.
- I år är temat ”Drömmar”, vi uppmanar dem följa det temat, men det är inget tvång att göra det, klargör Mark Andersson.
Växjö kommuns budget för kulturnatten är 400 000 kronor i år. Kulturaktörerna får inte betalt för att de är med på kulturnatten.
Det som kostar är kommunens packeteringen av programmet och invigningen med eldshow och ljusinstallation.

Invigningen sker vid den gamla disponentvillan på Ringsberg klockan 18 den 27 januari. Då kommer ordföranden i kulturnämnden, Martina Forsberg (S) och vice ordförande Frida Sandstedt (V), att hålla tal och det blir läsning på Kristineberg av skådespelerskan Elin Rusk vid Regionteatern.

Palladium, Konsthallen, Konserthuset, Stadsbiblioteket, Regionteatern och Nygatan 6 är lite av själen i kulturnatten. De har ett gediget program och väldigt mycket besökare på kulturnatten.
- Det rör sig mycket folk i kulturstråket vid konsthallen och biblioteket på kulturnatten och vi vet att opera-sing-along i konserthuset brukar locka mest folk, berättar Mark Andersson.
hans nilsson


Skådespelerskan Elin Rusk vid Regionteatern läser vid invignmingen av kulkturnatten i Växjö den 27 januari. Foto: Pressbild/Regionteatern