VÄXJÖ 2024-9-13 KL. 18:29

Krögarens största utmaning - få in golfarna i restaurangen

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Den kände krögaren Tobias Wendt i Växjö har jobbat i restaurangbranschen i nära 35 år - nu står han inför sin största utmaning hittills. Att få golfspelarna i Växjö GK att äta på Araby Wärdshus.
- Det är mycket svårare än jag hade trott att få in golfarna i restaurangen, säger Tobias Wendt, som tog över Araby Wärdshus i januari i år.

Krögarens största utmaning - få in golfarna i restaurangen
- Som krögare jobbar man mest med lunchgäster, men här vill de att jag ska jobba så mycket som möjligt med golfarna. Det är en utmaning att få in dem här, förklarar Tobias Wendt på Araby Wärdshus. Foto: Hans Nilsson


Efter 21 år slutade Krister Sandberg och Johan Gustafsson som krögare på Araby Wärdshus i december 2023.

Växjö Golfklubb gjorde klart med en ny krögare på Araby Wärdshus och det är 53-årige krögarprofilen Tobias Wendt.
Han skrev ett avtal på två plus ett år och började på Araby Wärdshus i januari.
Tobias Wendt har jobbat i många år i branschen. Han började redan 1991 som kock på Evedals värdshus och tog över 2006 och drev det ända till 2019.

Sedan 2021 hade han Restaurang Futurum på Ljungadalsgatan, men den försatte han i konkurs i juli i år.
Tobias Wendt tog med sig kökschefen från Futurum, sin dotter och en praktikant. Nu är det de tre och han själv som utgör personalen på Araby Wärdshus.
- Det är en fantastisk miljö här. Jag spelar golf själv, och jag tänkte att jag skulle spela lite golf när jag ändå jobbar här. Men det finns inte tid att spela någon golf än, det är så mycket att göra här, berättar Tobias Wendt.

Enligt kontraktet med Växjö Golfklubb ska Tobias Wendt få golfspelarna att gå in och äta på Araby Wärdshus när de besöker klubben.
Men det har inte varit så enkelt hittills, säger han.
- Som krögare jobbar man mest med lunchgäster, men här vill de att jag ska jobba så mycket som möjligt med golfarna, förklarar Tobias Wendt och fortsätter:
- Det är en utmaning att få in dem här. De flesta äter hemma innan de spelar golf eller så åker de hem och äter direkt efter de har spelat.
- Sedan är det svårt att ta över en restaurang efter någon som haft den i 21 år. Folk är vana vid Johans och Kristers mat.

Tobias Wendt erbjuder olika sallader, vegetariskt alternativ och klassisk svensk husmanskost som exempelvis kålpudding, isterband, oxbringa, köttbullar och potatis.

Nu har han en del idéer för hur han ska få fler golfare att äta på restaurangen.
- Jag tänker mig att olika temakvällar och tävlingar med mat och dryck kan locka golfarna, säger Tobias Wendt.
- Men man borde renovera och modernisera restaurangen, och köket. Det är alldeles för trångt och svårarbetat.





hans nilsson


Tobias Wendt har en del idéer för hur han ska få fler golfare att äta på restaurangen. - Jag tänker mig att olika temakvällar och tävlingar med mat och dryck kan locka in golfarna, säger han. Foto: Hans Nilsson