VÄXJÖ 2023-5-3 KL. 15:04

Jörgen Jönsson utsedd till årets coach i svensk hockey

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Jörgen Jönsson vann nyligen SM-guld med Växjö Lakers i sitt första uppdrag som huvudcoach - nu har han dessutom blivit utsedd till Årets coach av Hockeyjournalisternas Kamratförening.
Juryns motivering: Jörgen Jönsson är också en stor vinnare som huvudcoach.

Jörgen Jönsson utsedd till årets coach i svensk hockey
Jörgen Jönsson har utsetts till Årets coach av Hockeyjournalisternas Kamratförening. Här syns han med en av målgörarna i sista finalmatchen för Växjö Lakers, Victor Stjernborg, och den store målvalktshjälten Emil Larmi. Foto: Josefin Petersson


Ängelholm-sonen Jörgen Jönsson är en mycket stor vinnare. Han är den ende hockeyspelaren i världen som samma år, 2006, vunnit OS-guld, VM-guld och nationellt, SM-guld.
Jörgen Jönsson har med sina 285 matcher i Tre Kronor dessutom gjort flest landskamper. Han har även stått som segrare i SVT:s ”Mästarnas Mästare” på SVT.
Totalt har Jörgen Jönsson vunnit två VM-guld, två OS-guld och fem SM-guld som spelare med Färjestad och nu dessutom ett SM-guld som huvudcoach.
Han tog över tränarjobbet i Växjö Lakers 2022 efter Sam Hallam som fört Växjö till tre SM-guld men som nu är förbundskapten i Tre Kronor.
Säsongen 2022/2023 var Jörgen Jönssons första som huvudcoach för ett elitlag.
Då vinner han först grundserien i SHL med Växjö Lakers och sedan SM-guld efter ett stenhårt slutspel. Det fjärde SM-guldet för Växjö Lakers.
- Jag rankar det här SM-guldet jättehögt, berättade Jörgen Jönsson för Lokaltidningen dagen efter att Växjö Lakers vann SM-guld.
Det var dock få som trodde på Växjö Lakers med Jörgen Jönsson som ny huvudcoach inför säsongen.
- Men det kan jag förstå. Det fanns frågetecken att räta ut, och vi har rätat ut de frågetecknen. Jag har haft ett otroligt stöd från teamet i klubben. Växjö Lakers anda lever kvar och målvaktsspelet har varit fantastiskt hela säsongen, säger Jörgen Jönsson.
Nu har han fått den bästa tänkbara starten som huvudtränare. Frågan är vad han drömmer om nu som tränare.
- Jag är inte den som drömmer. Det gäller att vara i nuet. Jag har korta mål och små målbilder, och jag har två år kvar på kontraktet med Växjö Lakers, klargjorde Jörgen Jönsson i Lokaltidningen nyligen.
Priset som Årets coach har delats ut sedan säsongen 1991/1992. Bland vinnarna tidigare år finns bland andra namn som Tommy Sandlin i Brynäs IF, Conny Evensson med Västra Frölunda HC, Kent Forsberg i Modo Hockey och Bengt-Åke Gustafsson med Tre Kronor.

- Jag rankar det här SM-guldet jättehögt, berättade Jörgen Jönsson för Lokaltidningen dagen efter att Växjö Lakers vann SM-guld. Foto: Hans NilssonJuryns motivering: Jörgen Jönsson är också en stor vinnare som huvudcoach. Foto: Hans Nilsson


Årets Coach - Arne Strömbergs Minne
Ishockeyjournalisternas Kamratförening, efter omröstning bland föreningens medlemmar, delar ut delar ut priset som Årets Coach - Arne Strömbergs Minne tillsammans med resebyrån Björk & Boström.
Priset har delats ut sedan säsongen 1991/1992.
Förutom, diplom och statyett får vinnaren ett stipendium på 10 000 kronor med utmärkelsen Årets Coach – Arne Strömbergs Minne.
Det är insatser i grundserie, slutspel och landslag som premieras.