VÄXJÖ 2025-3-24 KL. 10:00

Johan och Irena öppnar bageri på Söder: ”Det är nu eller aldrig”

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Ett nytt bageri ser dagens ljus på Söder i Växjö lördagen den 22 mars.
et är paret Johan Berglund och Irena Sten som startar Söders Lilla Bageri på Drottninggatan 1 B. De nischar sig på surdegsbröd bakat på kulturspannmål.
- Vi känner att det är nu eller aldrig, men det har varit många sömnlösa nätter, säger de båda 57-åringarna.

Johan och Irena öppnar bageri på Söder: ”Det är nu eller aldrig”
Nu har Söder i Växjö berikats med ett hantverksvageri. Det är paret Johan Berglund och Irena Sten som lördagen den 22 mars öppnar Söders Lilla Bageri på Drottninggatan 1B. Foto: Hans Nilsson

Johan Berglund och Irena Sten gör en rejäl satsning på ett hantverksbageri på Söder.

I flera år har de haft en dröm om att starta ett bageri i stan.

- Jag har alltid gillat att baka och laga mat. För 13 år sedan började jag baka surdegsbröd privat åt kompisar och vänner, så jag har jag varit en hobbybagare i många år, förklarar Johan Berglund.

Paret bor på Drottninggatan i samma hus där chokladbutiken Crepeshouse hade verksamhet tidigare.

Men Crepeshouse flyttade och lokalen blev ledig. I styrelsen i bostadsrättsföreningen visste man att paret ville starta bageri.

När Johan och Irena fick frågan om de ville hyra lokalen nappade de direkt.

Nu har de investerat en halv miljon kronor på att bygga om den 97 kvadratmeter stora lokalen på Drottninggatan 1 B.

Johan har sagt upp sig från sitt jobb på Bevolas filial i Växjö där han jobbade

med lastbilstillbehör.

Irena har sagt upp sig från sitt jobb som barnskötare på Växjö kommun.

- Det är lite nervöst, medger Irena.

Söders Lilla Bageri är namnet på hantverksbageriet.

Det blir en butik till en början, med avhämtning i första hand, även om det går att sitta på plats och ta en fika.

- Med tiden kanske vi tar beställningar också, vi får se, säger Irena som ska baka kakorna.

När Lokaltidningen gjorde ett besök i förra veckan hade de inte hunnit få upp skylten till bageriet.

Men de var otroligt förväntansfulla och glada mitt i all nervositet.

Johan och Irena känner att de har ett bra och gediget koncept som ligger i tiden.

- Jag bakar allt så rent som möjligt, det mesta är ekologiskt, berättar Johan och fortsätter:

- Vi nischar oss på surdegsbröd och vi gör limpor, bullar och färdigbredda frallor bakat med kulturspannmål som exempelvis dinkel, emmer, ölandsvete och purpurvete som vi köper på Limabacka Kvarn bland annat.

- Det är lite svårare att baka på det, men det blir mer smak av det, lägger Johan till.

Söders Lilla Bageri kommer ha öppet onsdag-fredag, klockan 7-18, och lördag klockan 7-16.

hans nilsson

- Jag bakar allt så rent som möjligt, det mesta är ekologiskt, berättar Johan Berglund. Foto: Hans Nilsson




Johan Berglund och Irena Sten har investerat en halv miljon kronor på att bygga om den 97 kvadratmeter stora lokalen på Drottninggatan 1 B. Foto: Hans Nilsson



Irena Sten och Johan Berglund nischar sig på surdegsbröd bakat med kulturspannmål som exempelvis dinkel, emmer, ölandsvete och purpurvete som de köper på Limabacka Kvarn bland annat. Foto: Hans Nilsson