VÄXJÖ 2023-11-6 KL. 15:10

Jennifer är ny chef på Toyota i Växjö

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Jennifer Carlsson är ny platschef på Toyota i Växjö. Det här var ett jobb hon verkligen ville ha.
- Jag fick en magkänsla när jag förstod att det fanns en tjänst ledig som platschef, jag tog kontakt med Toyota direkt. ”Här är jag”, sa jag: ”Toyota behöver Jennifer Carlsson”, berättar hon.

Jennifer är ny chef på Toyota i Växjö
När Jennifer Carlsson fick veta att tjänsten som platschef var ledig på Toyota i Växjö tog hon kontakt med ägarna. - Jag tyckte att de behövde Jennifer Carlsson, säger Jennifer som nu är platschef på Toyota i Växjö. Foto: Hans Nilsson

Jennifer Carlsson växte upp mitt i bilbranschen i Tingsryd.
Hennes farfar Henry Carlsson startade Autoverkstaden i Tingsryd 1936. Sedan var det hennes pappa Sven-Olof Carlssons tur att tillsammans med sina bröder ta över verksamheten på bilfirman.

På 1990-talet etablerade Autoverkstaden sig även i Karlshamn.
- Jag började jobba extra på Autoverkstaden under skolåren. Då städade jag, och serverade på personalfester och sorterade arbetsordrar, berättar Jennifer Carlsson, som är 48 år.
Efter att ha läst beteendevetenskap på Linnéuniversitetet och bland annat jobbat som administrativ chef och studie- och yrkesvägledare vid Procivitas i Växjö återvände hon till familjeföretaget i Tingsryd.

Hon blev platschef på Autoverkstaden i Tingsryd & Karlshamn och jobbade där i sju år. Under de åren lärde hon sig mycket som hon har nytta av nu.
- Bland det viktigaste jag tar med mig därifrån är nog förståelsen för hur viktigt flödet är mellan försäljning och serviceverkstad på en bilfirma. Att skapa förutsättningar för att de anställda kan samarbeta och jobba bra tillsammans, förklarar Jennifer.

Det var ingen självklarhet att Jennifer skulle återvända till bilbranschen. Hon var affärschef på Almi Företagspartner Kronoberg och trivdes väldigt bra med det jobbet.
Men när hon fick veta att tjänsten som platschef på Toyota på Verkstadsgatan i Växjö var ledig tvekade hon inte en sekund.
- Jag hade inga planer på att sluta på Almi, men när det här med Toyota dök upp hände det något i mig, jag bara kände att ”det här är mitt jobb”, förklarar Jennifer och fortsätter:
- Toyota är ju ett otroligt starkt varumärke. Det är världens största biltillverkare. För mig står Toyota för trygghet och ett stort hjärta. Det är en bil som bara rullar och som aldrig går sönder.
Jennifer tog genast kontakt med ägarna till Toyota i Växjö och presenterade sig.
- Jag tyckte att de behövde mig. Att det kunde vara bra med någon som kom från sidan som sett andra branscher och kan se lite annorlunda på saker och tänka utanför boxen, säger hon.
- För mig är de mjuka värdena viktiga. Mitt mål är att de anställda ska må så bra att de längtar till jobbet. Jag kanske inte är så bra på bilar, men jag är bra på människor och att leda människor. Som chef ska man omge sig med folk som är bättre än man själv är. Det har jag här på Toyota.

Sedan den 1 oktober är hon platschef på Toyota i Växjö. Det ingår i Göinge Bil sedan ett år då man köpte upp Toyota i Växjö och Ljungby. Man har nu totalt 180 anställda i Växjö, Ljungby, Älmhult, Hässleholm, Osby och Markaryd.
- Jag känner att jag har blivit fantastiskt välkomnad på Toyota. Det känns bra att vara en del av en så stor koncern med tillgång till experter inom HR, ekonomi och miljö att rådfråga, säger Jennifer.

Bilbranschen har precis som andra branscher påverkats av inflation och stigande räntor. Det är lite darrigt och osäkert just nu.
- Det kan vi märka. Vi säljer bra fortfarande, men det har bromsat in lite på försäljningen. Vi ser ökad efterfrågan på begagnat och jag tror att man kanske väljer att behålla sin bil lite längre och lagar den istället för att köpa en ny bil, förklarar Jennifer och lägger till:
- Men på servicemarknaden går det som tåget, där behöver vi anställa ytterligare en tekniker nu.


hans nilsson


- Jag är kanske inte så bra på bilar, men jag är bra på människor och att leda människor, säger Jennifer Carlsson, ny platschef på Toyota i Växjö sedan den 1 oktober. Foto: Hans Nilsson