VÄXJÖ 2023-3-6 KL. 11:17

Hyllad och kritiserad feminist talar på kvinnodagen i Växjö: ”Jätteglada att Linnéa Claeson kommer hit”

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Den hyllade och starkt ifrågasatta feministen och aktivisten Linnéa Claeson kommer till Växjö för att föreläsa på Internationella Kvinnodagen onsdagen den 8 mars. Det är Kvinnojouren Blenda i Växjö som har bjudit in henne.
- Vi är jätteglada att Linnéa Claeson kommer hit och föreläser. Hon är en aktivist som tar ställning och sticker ut hakan, säger Caroline Högfeldt Coucher, verksamhetsledare på Kvinnojouren Blenda i Växjö.

Hyllad och kritiserad feminist talar på kvinnodagen i Växjö: ”Jätteglada att Linnéa Claeson kommer hit”
- Vi vill ha Linnéa Claeson som föreläsare i Växjö den 8 mars för att hon är en person som tar ställning och står upp för utsatta flickor och kvinnor, säger Caroline Högfeldt Coucher, verksamhetsledare på Kvinnojouren Blenda i Växjö. Foto: Privat


I samband med Internationella Kvinnodagen bjuder alltså Blenda in till en föreläsning med Linnéa Claeson. Den äger rum på PM & Vänner Hotel klockan 18:15-19:30 den 8 mars.
Linnéa Claeson profilerade sig för några år sedan som en stridbar feminist, aktivist och krönikör på Aftonbladet. Hon har sommarpratat i P1, talat på flera stora evenemang och åkt runt och föreläst i landet.

Men det är inte gratis att boka Linnéa Claeson. När hon föreläste för skolelever och anställda i Härnösand kommun för några år sedan kostade hon kommunen 120 000 kronor, enligt Örnsköldsviks Allehanda.
- Men vi är ingen myndighet, så vi får henne för ett lite billigare pris, förklarar Caroline Högfeldt Coucher på Kvinnojouren Blenda.
- Vi vill ha Linnéa Claeson som föreläsare i Växjö den 8 mars för att hon är en person som tar ställning och står upp för utsatta flickor och kvinnor, lägger hon till.

Linnéa Claeson är hyllad och omtyckt av vissa - men också hårt kritiserad av andra. Flera personer har ifrågasätt henne och ansett att hon hittat på och överdrivit vissa uppgifter.
- Hon möter motstånd i de här frågorna för att hon vågar sticka ut hakan och ta ställning, och det kommer hon prata om i föreläsningen. Sedan har hon ju bemött kritiken hon fått, säger Caroline Högfeldt Coucher.

För åtta år sedan startade hon Instagramkontot ”assholesonline” där hon lade upp bilder på konversationer där män hade skrivit sexuellt grova meddelanden. Hon har också påstått att hon blev sexuellt trakasserad vid ett 20-tal tillfällen av fulla män under en enda dag i maj 2017. Vilket många har uttryckt skepsis kring.

Snart anklagades Linnéa Claeson för att fejka sexuella trakasserier och hot mot sig själv. Fler och fler tvivlade över sanningshalten i det hon skrev. Podcasten Haveristerna gjorde två avsnitt med titeln ”Linnéa Claeson är extremt klandervärd”. Man ifrågasatte om de konversationer som Claeson lagt upp på Instagramkontot ”assholesonline” var sanna.

Ledarskribenten Lisa Magnusson i Dagens Nyheter ifrågasatte varför Linnéa Claeson kom undan trots att det fanns bevis som rubbade hennes trovärdighet. Linda Jarneick, ledarskribent på Expressen, menade att det finns risk för att unga tjejer kan bli bortskrämda från att engagera sig i jämställdhetskampen om man fabricerar historier som Claeson misstänks ha gjort.

Linnéa Claeson bemötte kritiken kritiken i ett debattinlägg i Göteborgs-Posten där hon erkände att hon har klippt och redigerat i konversationer för att de skulle passa in i en Instagrambild. Men att det inte var en hemlighet och att hon aldrig påstått att alla konversationer som publiceras på ”assholesonline” är hennes egna.


hans nilsson