VÄXJÖ 2023-6-9 KL. 15:17

Hur ska man hålla sommarformen?

Av Josefin Petersson

Ja, det låter alltid lika svårt, men är det verkligen det? Redskapen finns där, det gäller bara att lära sig använda dem.

Hur ska man hålla sommarformen?
Thom Andersson, krönikör. Foto: Pressbild


Exempelvis krävs det i regel mycket mindre träning än vad gemene man förstår för att behålla, och även utveckla muskelmassa. Dessutom krävs det ganska lång tid för att tappa muskelmassa om man är inaktiv. Man brukar generellt säga att man kan vara helt utan träning i ungefär 2 - 3 veckor innan man ser en reducering av muskelmassa. Jag förbehåller mig att utrycka mig om konditionsträning, såsom löpning, då detta är mer ”färskvara” och där effekten minskar fortare. Men till fördel för löpning så behöver man inte ett gym och extra vikter för att utföra denna träningsform. Ett par skor har vi alla att snöra på oss och det kan göras vart som helst. Ett gym eller skivstänger och fria vikter är en annan sak.

Men måste man ha extra vikter för att behålla muskelmassan du kämpat för under året på gymmet? Nej egentligen inte. Det beror givetvis på hur utgångsläget ser ut. Är din semester en månad eller mer? Ja då bör du nog överväga att åtminstone försöka ha tillgång till ett gym ett par gånger i veckan där du kan få en genomkörare på hela kroppen mellan 4 - 6 arbetsset per muskelgrupp. Jag kan tycka att det är en väldigt liten uppoffring för att behålla det du lyckats bygga upp.

Är du dock borta 1 - 2 veckor ser jag ingen anledning alls till att behöva stressa till gymmet, om du inte vill göra det då för att fortsätta progression och utveckling under denna tiden. Sen finns det ju givetvis de som mig själv som i princip mår dåligt av att inte träna (och då pratar jag inte psykiskt för att lätta på samvetet). Jag personligen blir både trött och hängig utan träning. Glöm inte bort att aktivitet utsöndrar både adrenalin och endorfiner som gör att vi får energi, inte tvärtom.

Jag kan också passa på att förmedla att det är ungefär 140 kcal i en 33 cl öl och cirka 180 kcal i en cider beroende på sort. Så har du jagat sommarformen så kan det vara bra att kolla över kalorimängden i det du ska konsumera i sommar. Jag har sett alltför många stressbanta inför sommaren för att sen efter ett par veckor tappa allt man jobbat för.

Med det sagt, så stressa inte för mycket över träningen, men tänk ändå lite på intaget om du avser att hålla formen.

På lördag gifter jag mig, då tänker jag inte på varken träning eller kalorier, det kan jag lova. Jag önskar er alla en fin sommar oavsett om ni tänker på träningen eller inte.

Må väl!

Thom Anderssonkrönikör