VÄXJÖ 2025-2-21 KL. 10:41

Hela svenska eliten i friidrott i Växjö - utom Duplantis

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Hela helgen är det inomhus-SM i friidrott i Telekonsult Arena i Växjö - och alla i den svenska eliten utom Armand Duplantis är med.
- Vi försökte få hit Duplantis, men han hade för tajt schema, säger Mikaela Wieslander Mayer, tävlingsansvarig, IFK Växjö.

Hela svenska eliten i friidrott i Växjö - utom Duplantis
- Det är faktiskt ett önskemål från flera friidrottare att vi ska få arrangera inomhus-SM i Växjö varje år, berättar Mikaela Wieslander Mayer, som nu lämnar IFK Växjö och blir sportchef på Svenska Friidrottsförbundet. Foto: Hannah Fridh Johansson

Inomhus-SM i Växjö den 21-23 februari med IFK Växjö som arrangör bjuder på ett fantastiskt startfält även utan stavhopparen Armand Duplantis.

Det är upplagt för publikfest i Telekonsult Arena som maximalt tar en publik på 1000 personer.

- Vi hoppas på 700 i publiken på lördagen, vi har bara haft lapp på luckan en gång. Det var vid SM 2020 när Angelica Bengtsson var med, då var det 1000 personer, minns Mikaela Wieslander Mayer.

Sverige har flera stjärnor i friidrott på hög nivå som vill visa resultat inför inomhus-EM i Apeldoorn i Nederländerna den 6-9 mars och inomhus-VM i kinesiska Nanjing 21-23 mars 2025.

Några exempel på såna stjärnor man kan se in action i Växjö under SM i helgen är Andreas Almgren på 3000 meter, Thobias Montler i längdhopp, diskuskastaren Vanessa Kamga, medeldistanslöparen Andreas Kramer, Bianca Salming i höjdhopp, kulstötaren Fanny Roos, sprintlöparna Julia Henriksson och Erik Erlandsson och längdhopparen Khaddi Sagnia.

Det är en fin fjäder i hatten för IFK Växjö att få arrangera SM inomhus med alla dessa landslagsstjärnor på plats.

- Det är faktiskt ett önskemål från flera friidrottare att vi ska få arrangera inomhus-SM i Växjö varje år, och det tar vi till oss, berättar Mikaela Wieslander Mayer.

IFK Växjö har fått hålla i SM-tävlingarna i friidrott inomhus varje år sedan 2013, förutom 2015 och 2021.

Det är ett kvitto på att man gör ett bra jobb förstås.

- Vi har Sveriges bästa inomhushall för friidrottstävlingar, och vi är bra som arrangörer. Vi har en bra organisation och bra funktionärer, förklarar Mikaela Wieslander Mayer.

- Vi håller oss på tårna genom att ha SM-tävlingar för seniorer eller juniorer och ungdom varje år i Växjö. Det gör att vi får bra arrangemang varje år.

Mikaela Wieslander Mayer var i kontakt med Armand Duplantis friidrottsagent Daniel Wessfeldt för att få världens bäste stavhoppare till inomhus-SM i Växjö nu i helgen.

Men det gick inte.

- Man måste ju försöka. Vi fick inte nobben genast, utan Wessfeldt skulle prata med Duplantis. Men han tävlar inte i inomhus-EM i mars heller eftersom inomhussäsongen är kort och antalet tävlingar begränsat, så beskedet var inte oväntat.

- Om Armand Duplantis hade kommit så hade vi väl fått hyra in oss i Vida Arena, säger Mikaela Wieslander Mayer halvt på skämt.

Mikaela Wieslander Mayer har själv varit spjutkastare i landslagsklass. Sedan 2019 har hon varit klubbchef i IFK Växjö.

Men hon lämnar IFK Växjö nu, för hon har precis fått ett nytt fint uppdrag.

Den 4 mars börjar hon jobba som sportchef på Svenska Friidrottsförbundet.

Hon kommer att dela sin tid mellan kansliet i Stockholm och kontoret i Växjö, som hon delar med prestationscentrum kast, och vara ute mycket i verksamheten.

- Som sportchef ska jag leda landslagssatsningar och försöka hitta mer pengar till friidrotten i Sverige och se till att de får de bästa förutsättningarna ute i landet.

- Så inomhus-SM i Växjö i helgen blir det sista jag gör med IFK Växjö, konstaterar Mikaela Wieslander Mayer.

hans nilsson




Några damer som tävlar i SM. Jamilia Bernhardsson, Carmen Cernjul, Moa Granat, Julia Henriksson, Maja Åskag, Alva von Gerber, Sandra Alvero (IFK Växjö) och Ellen Olsson. Foto: Privat


Program - SM i friidrott i Växjö
Fredag
Kvinnor: 60 m försök + semi, 400 m försök, 800 m försök, 3000 m final, stav kval, tresteg kval, kula kval, vikt final.
Män: 60 m försök + semi, 400 m försök, 800 m försök, 3000 m final, höjd kval, längd kval, kula kval, vikt final.
Lördag
Kvinnor: 60 m final, 200 m försök, 400 m final, 800 m final, 1500 m försök, Gång 3000 m final, höjd kval, stav final, längd kval, tresteg final, kula final.
Män: 60 m final, 200 m försök, 400 m final, 800 m final, 1500 m försök, Gång 5000 m final, höjd final, stav kval, längd final, tresteg kval, kula final.
Para, stående klasser (S-11/12/13, I-20, R-stående): 60 m, 800 m, höjd, kula.
Para, framerunning (R-71/72): 60 m, 800 m.
Para, R-rullstol: 800 m.
Söndag
Kvinnor: 200 m semi + final, 1500 m final, 60 m häck försök + semi + final, höjd final, längd final.
Män: 200 m semi + final, 1500 m final, 60 m häck försök + semi + final, stav final, tresteg final.
Para, stående klasser (S-11/12/13, I-20, R-stående): 200 m, 3000 m, längd.