VÄXJÖ 2022-11-25 KL. 17:20

Hälsokraft tar över Hälsokost i Växjö: ”Fantastiskt fin butik”

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. För en månad sedan försattes Hälsokost på Kungsgatan 5 i Växjö i konkurs - men nu har Ann-Sofi Braun från Mörrum köpt konkursboet och den 25 november öppnar hon den nya butiken Hälsokraft i samma lokal.
- Hälsokost i Växjö har alltid varit en fantastiskt fin butik. Nu när jag tar över kommer folk känna igen sig, men det blir en lite mer kvinnlig touch på butiken, säger Ann-Sofi Braun som äger och driver en Hälsokraftbutik i Karlshamn sedan 2006.

Hälsokraft tar över Hälsokost i Växjö: ”Fantastiskt fin butik”
- Det blir en lite mer kvinnlig touch på butiken, säger Ann-Sofi Braun på Hälsokraft som nu har tagit över Hälsokost i Växjö med Rose-Marie Gustafson, Eva Söderberg och Helén Yngberg i personalen. Foto: Hans Nilsson


Ann-Sofi Braun är född i Mörrum och det är där hon bor nu, men hon har kopplingar till Växjö och den här trakten. I flera år jobbade hon som församlingspedagog åt Växjö Stift.

Med tiden fick hon anställning som församlingspedagog i Svenska kyrkan på Mallorca och i Hamburg.
- I Tyskland träffade jag min blivande man, och han ville prova på att bo i Sverige. 2006 såg jag att Hälsokraft ville ha en butiksägare i Karlshamn, så jag sökte det då. Man ska inte jobba för länge med samma sak, och jag har alltid varit intresserad av örter och växter och hur man kan använda dem, förklarar Ann-Sofi Braun.
- Det är det bästa beslut jag har tagit att söka det här jobbet. För mig handlar det om att hjälpa människor på daglig basis och att ge tips och råd så att de kan må bättre. Det finns inget roligare än när kunderna kommer in i butiken och berättar att de fått hjälp av mina tips och mår bättre.

Ann-Sofi har sneglat på Hälsokost-butiken på Kungsgatan i Växjö i flera år. Den är känd i branschen.
- Inom Hälsokraft har vi pratat en hel del om Hälsokostbutiken i Växjö. Det är en av de största Hälsokostbutikerna i Sverige, berättar hon.
Hälsokraft är en kedja som startade 1993 och har 62 butiker i landet. Förutom i Karlshamn, har man butiker ända från Ystad och upp till Kiruna.
I den här kedjan både äger och driver man butiken. Sortimentet i den nya butiken i Växjö kommer inte skilja sig så mycket från när det var Hälsokost.
- Butiken är ju redan ett vinnande koncept, men vi har byggt om lite och flyttat kassadisken till entrén. Nu kan personalen hälsa på kunderna direkt när de kommer in i butiken. Men annars kommer nog kunderna inte märka någon större skillnad mer än att loggan på dörren är ny.
- Jag kommer sätta lite av min prägel på butiken. Runt 70 procent av kunderna är kvinnor och vi kommer satsa lite mer på varor för kvinnor, som ekologiskt smink till exempel. Det blir mindre av godis, men vi kommer fortsätta sälja en hel del ekologiska och veganska livsmedel.

De tre i personalen fortsätter jobba i butiken.
- Personalen är fantastisk, de är duktiga och erfarna och det hade inte fungerat utan dem, slår Ann-Sofi fast.
Den 25 november öppnar den nya butiken Hälsokraft och sedan har den öppet hela helgen och även på julskyltningen den 27 november. Ann-Sofi ser fram emot att driva och äga den här butiken. Hon kommer vara i butiken i Växjö ett par dagar i veckan och fortsätta sköta Hälsokraftbutiken på Drottninggatan i Karlshamn resten av tiden.
- Växjö är en fantastiskt fin stad och det är en härlig anda här, man bygger mycket och satsar. Jag har fått ett fint välkomnande av alla jag har pratat med. Många verkar vara glada för att det öppnar en hälsobutik igen, men visst känns det här lite pirrigt ändå, medger hon.


hans nilsson


Ann-Sofi Braun har sneglat på Hälsokost-butiken på Kungsgatan i Växjö i flera år. Den är känd i branschen. - Det är en av de största Hälsokostbutikerna i Sverige, berättar hon. Foto: Hans Nilsson



- Butiken är ju redan ett vinnande koncept, men vi har byggt om lite och flyttat kassadisken till entrén. Nu kan personalen hälsa på kunderna direkt när de kommer in i butiken, säger Ann-Sofi Braun. Foto: Hans Nilsson