VÄXJÖ 2025-2-17 KL. 10:00

Ghitas möss ger trygghet och tröst åt barn i sjukvården

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Tröstemöss till sjukvården för att skänka tröst åt barn har blivit en stor grej i Danmark och Sverige. I Växjö är Ghita Gustafsson ambassadör för Tröstemöss - hon har startat en grupp som virkar och stickar tröstemöss tillsammans.
- Det känns gott i hjärtat att göra en god sak för barnen, nu behöver vi fler som hjälper till med det här, säger hon.

Ghitas möss ger trygghet och tröst åt barn i sjukvården
Ghita Gustafsson har startat en grupp som virkar och stickar tröstemöss åt barn i sjukvården. Hon har ingen TV hemma - istället ägnar tre-fyra timmar varje kväll efter jobbet åt att sticka och virka tröstemöss. Foto: Hans Nilsson

Tröstemöss har blivit som en folkrörelse - det startades i Danmark 2017 och 2019 kom det till Sverige.

Ghita Gustafsson i Växjö tyckte det var en bra idé att virka och sticka små gosedjur som kan ge barn tröst och trygghet när de är i sjukvården.

För några år sedan började hon virka tröstemöss och posta dem till ambassadörer för Tröstemöss runtom i Sverige.

I april 2024 blev Ghita Gustafsson ambassadör för Tröstemöss i Växjö. Hon skickade då ut en fråga på Facebook om det var några som skulle vilja träffas och virka och sticka tröstemöss till barnen på Centrallasarettet i Växjö.

Sedan i september förra året är det ett gäng i Växjö på ett tiotal kvinnor som träffas en gång i månaden på onsdagar och virkar och stickar tröstemöss tillsammans åt barn i sjukvården.

Arbetet är helt ideellt och alla bidrar med handarbete för att ge barnen tröst i en svår stund.

- Vi försöker få en liten ljusglimt åt barnen med tröstemössen, man gör något meningsfullt som kan trösta andra, berättar Lisen Tingskog.

- Det är behjärtansvärt, vi vill göra det mer skonsamt för barn som är inlagda på sjukhus eller som kanske ska ta blodprov och är oroliga, och det kan underlätta för personalen också, förklarar Ghita Gustafsson.

- Det kan vara meningsfullt inte bara för barnen utan även för vuxna som är anhöriga, som föräldrar, påpekar Ida Andersson.

Sedan i maj 2024 har det virkats och stickats 1 400 möss i Kronoberg, enligt Ghita Gustafsson.

Flera av dem har redan delats ut till personal på Centrallasarettet i Växjö och på vårdcentralen i Alstermo och Achima Care Älmhults vårdcentral.

Barn som är ledsna eller oroliga när de kommer för en undersökning eller är inlagda på sjukhus får mössen för att de ska känna sig trygga och få tröst.

- Jag träffar aldrig barnen som får tröstemössen. Det är personalen som får tröstemössen och som ger dem till barnen, förklarar Ghita Gustafsson.

- Personalen är så tacksam, de förvarar tröstemössen i lådor på avdelningarna. Sedan gör de en bedömning av vilka barn som ska få tröstemöss, och vilka tröstemöss som passar till olika barn.

De kvinnor i den här gruppen som Lokaltidningens reporter träffar är väldigt hängivna sin uppgift.

Gunilla Söderström, till exempel, har använt Växjö Lakers hockeymålvakt Emil Larmi som förebild när hon har virkat en tröstemus med mustasch och namn och nummer 33 på ryggen.

- Jag arbetade nog med den i åtta timmar, men jag håller faktiskt på HV 71, säger Gunilla Söderström och skrattar.

Ghita Gustafsson har ingen TV hemma - istället ägnar hon tre-fyra timmar varje kväll efter jobbet åt att sticka och virka tröstemöss.

Desssutom tvättar hon tröstemöss som andra har gjort och packar ned dem i små plastpåsar innan hon delar ut dem till vårdpersonalen.

- Jag försöker göra en tröstemus om dagen och runt tio i veckan. Det här betyder mycket för mig, det känns bra att tröstemössen kan ge en känsla av trygghet för barnen vid traumatiska upplevelser.

- Jag har fått ett meddelande från en 13-årig flicka som låg inlagd, hon skrev och tackade för tröstemusen och berättade att hon vågade sova på natten när hon hade den i handen, berättar Ghita Gustafsson.

Allt som görs delas ut gratis till vården, försäljning är inte tillåtet. Tröstemöss är sponsrat av Mayflower och Hobbii med garn, men de kvinnor som är med här köper garn själva också till tröstemössen.

Efterfrågan på de här mössen växer i sjukvården även i Växjö.

Ghita Gustafsson hoppas att fler i Växjö vill bidra med att virka, sticka eller sy tröstemöss.

Det är många som ändå virkar och stickar hemma.

- Jag är pensionär och jag behöver ha något att syssla med och att göra någon nytta med händerna, det är viktigt, säger Gunilla Söderström.

Hans nilsson

Emil Larmi med nummer 33 på ryggen. Foto: Hans Nilsson

Här virkas och stickas det tröstemöss för fulla muggar. Från vänster Catarina Krogell, Gunilla Söderström, Lisen Tingskog, Ida Andersson och Ghita Gustafsson. Foto: Hans Nilsson

Nog känns han igen: Växjö Lakers hockeymålvakt Emil Larmi som tröstemus med mustasch. Foto: Hans Nilsson

Ghita Gustafsson har ingen TV hemma - istället ägnar tre-fyra timmar varje kväll efter jobbet åt att sticka och virka tröstemöss. Foto: Hans Nilsson




Några av de hängivna kvinnor som träffas och virkar tröstemöss i Växjö: Catarina Krogell, Gunilla Söderström, Lisen Tingskog, Ida Andersson och Ghita Gustafsson. Foto: Hans Nilsson



Ghita Gustafsson har ingen TV hemma - istället ägnar tre-fyra timmar varje kväll efter jobbet åt att sticka och virka tröstemöss. Foto: Hans Nilsson


Tröstemöss började i Danmark
Tröstemöss grundades i januari 2017 i Danmark av Maj Richter Petersen (Trøstemus Danmark).
Till Sverige kom det i juni 2019 då Mette Martensen Kjelgaard startade Tröstemöss Sverige
Idag är 10 000 medlemmar i Tröstemöss i Sverige och det finns 40 ambassadörer.
Tröstemöss finns på 166 olika avdelningar på 53 sjukhus i olika städer i Sverige.
Tröstemöss är små virkade, stickade eller sydda möss och andra figurer som sjukvården får för att ge tröst till barn och underlätta sjukvårdspersonalens arbete.
Det barn som får tröstemöss är ledsna eller oroliga när de kommer för undersökning, som till exempel blodprov.
Det är vårdpersonalen som bedömer om barnet behöver extra tröst med tröstemöss.
Allt arbete i Tröstemöss är ideellt och ingen försäljning får förekomma - allt delas ut gratis.
I Danmark har 800 000 tröstemöss delats ut sedan 2017.
Under 2024 har 68 000 tröstemöss virkats eller stickats i Sverige och sedan 2019 har runt 172 000 delats ut i Sverige.