VÄXJÖ 2023-3-1 KL. 09:35

Första vätgasbilen såld på Toyota i Växjö: "Det här är framtiden"

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Nu har Toyota i Växjö sålt sin första vätgasdrivna bil - en Toyota Mirai som kör ljudlöst på el med enbart vattenånga som utsläpp.Kunden som har leasat vätgasbilen är företaget Amokabel i Alstermo.
- Det här betyder jättemycket, vätgasbilen är framtiden, säger Jesper Petersson, försäljningschef på Toyota i Växjö.

Första vätgasbilen såld på Toyota i Växjö:
Toyota i Växjö har sålt sin första vätgasdrivna bil. - Vätgasbilen är framtiden. Om tio år kommer vi troligen att sälja många vätgasbilar här på Toyota, säger Jesper Petersson, försäljningschef på Toyota i Växjö. Foto: Hans Nilsson


Den 23 februari levererade Toyota i Växjö en Mirai till Amokabel i Alstermo i Uppvidinge kommun. Bilen finns redan på plats på Toyota på Verkstadsgatan 3 i Växjö sedan ett par veckor.

Det är en av Sveriges första vätgasbilar som levereras till en kund. Amokabel har skrivit ett leasingavtal med Toyota i Växjö på tre år för den här vätgasbilen.
Enligt Jesper Petersson på Toyota i Växjö finns det 12 vätgasbilar i Sverige just nu. Toyota Mirai är andra generationen av Toyotas vätgasdrivna bränslecellsbilar.

För att en bilfirma ska få sälja en vätgasbil måste det finnas en vätgasmack inom tio mil, och det gör det tack vare att Amokabel har byggt en egen vätgasmack i Alstermo för bilen.
Jesper Petersson är den på Toyota i Växjö som förmedlar leveransen av vätgasbilen. Han tror stenhårt på vätgasbilens framtid.
- Det går snabbt och enkelt att tanka en vätgasbil, det tar 4-5 minuter bara. Det är noll utsläpp och det är ett mycket mindre batteri än i en elbil, förklarar Jesper Petersson.
- Om tio år kommer vi troligen att sälja många vätgasbilar här på Toyota. Det här är framtiden. Så vi är stolta över att kunna leverera den här bilen nu. Toyota ligger långt framme i utvecklingen av vätgasbilar, även Hyundai gör det, lägger han till.
Topphastigheten på denna bakhjulsdrivna Toyota Mirai är 175 kilometer i timmen och att komma upp i 100 kilometer i timmen från o tar 9,2 sekunder. Batteriet är av litiumjon och räckvidden är omkring 65 mil.
hans nilsson


- Det är ett mycket mindre batteri än i en elbil, förklarar Jesper Petersson på Toyota i Växjö.. Foto: Hans NilssonJesper Petersson på Toyota i Växjö förmedlar leveransen av vätgasbilen. Han tror stenhårt på vätgasbilens framtid. - Det är noll utsläpp, förklarar han. Foto: Hans Nilsson