VÄXJÖ 2023-5-31 KL. 19:45

Förnyelse och lojalitet

Av Josefin Petersson

Framtiden är inte vad den brukade vara, konstaterar Mickey Newbury i låten med samma engelska titel.
Hur framtiden såg ut när låten skrevs 1971 har jag väldigt lite insikt i, men sannolikt ser den inte alls ut vad gemene man tänkte sig, idag mer än 50 år senare.

Förnyelse och lojalitet
Jonas Berg, krönikör.Foto: Pressbild


Att försöka få grepp om framtiden är minst lika spännande som att hantera det närmaste nuet. Verktyget för att blicka framåt, vår spåkula, är allt som oftast att förlita oss på det vi känner till, den erfarenhet vi har byggt på oss sedan tidigare.

I ett försök att skapa ordning av tid och rum jobbar vi alla med struktur i vardagen. Ett sätt att skapa en upprepning av händelser, ting och människor runt omkring oss. Ett kontinuum av företeelser som skapar ordning i allas våra miniatyrkaosartiga vardagsliv. Ett slags förvaltande av en flyende tid.

Problemet när vi jobbar med lärdomar från historien är att dessa bara i begränsad utsträckning kan hjälpa oss förstå framtiden. I stället blir det alltför lätt att fastna i nuet.

Och ibland händer just det: vi fastnar i vissa delar och kontexter av våra liv. Vi kommer inte framåt, står och trampar. Den framtid vi såg framför oss känns avlägsen. Definitionen av våra framtida jag har kanske naggats i kanten.

Inte sällan är det en osäkerhet inblandad. Vi vet vad vi har här och nu, är rädda att förlora det, och låter osäkerhetsfaktorn och tryggheten i vetskapen om vad vi har ta överhand när det kommer till att förnya oss och våga ta nya steg utanför komfortzonen.

Genom mina många samtal med kloka människor runt mig har jag själv jobbat mycket med isolerade förnyelser, det vill säga: där jag kan uppleva att jag är ”fast” i vissa delar av livet, kan jag jobba desto mer med utveckling och förnyelse av mig själv i andra delar.

Förnyelse, eller snarare bristen på denna, är starkt ihopkopplat med lojalitet, nästan som något evolutionärt. Det händer att vi inte alltid förstår begreppet lojalitet, utan misstar det för något som betyder att uthärda eller stanna kvar länge.

Inget kunde vara galnare. Lojalitet är inte att stanna så länge som möjligt i en situation eller på en plats, utan att ge sitt allt där under tiden. Insikten är värd att fundera kring.

I slutet av dagen är det lojalitet mot dig själv som räknas. Och där kan förnyelse hjälpa dig framåt, att utvecklas. Förnyelse handlar om att bygga möjligheter, fokusera på det som går att påverka. Inte stänga in sig. Eller som samme Mickey Newbury också säger:

We’re all building walls, they should be bridges.


Jonas Berg, krönikör