VÄXJÖ 2024-6-17 KL. 10:56

Företag i Kronoberg får chansen att utvecklas med hjälp av EU-stöd

Av Hans Nilsson

KRONOBERG. Företag i Kronobergs län får nu möjlighet att utvecklas och växa tack vare stöd från EU-medel.
”Man ska kunna testa och kanske misslyckas, men våga testa igen” säger Slawomir Demkowicz Dobrzanski, samordnare för internationella frågor på Region Kronober10

Företag i Kronoberg får chansen att utvecklas med hjälp av EU-stöd
Carl O Mattsson, Skolalys, Jimmi Gyllenbris, Itfitsu, Sarah Nilsson Measure & Change, Elin Gunnarsson, projektkoordinator Linnéuniversitetet, Slawomir Demkowicz Dobrzanski, samordnare för internationella frågor Region Kronoberg. Foto: Pressbild


Genom Företagsfabriken får nya företag hjälp att utveckla sina verksamheter och de får ekonomiskt stöd.
Företagsfabriken är ett samarbete mellan Växjö kommun, Linnéuniversitetet och Region Kronoberg,
Vid en träff nyligen på Linnéuniversitetet samlades tre företag som får stöd av EU-medel.
Ett av de företagen är Itfitsu. Affärsidén är att göra det smidigare, smartare och säkrare att sälja begagnade kläder på nätet genom ett ”digitalt provrum i mobilen”.

Med hjälp av AI kan plaggen mätas automatiskt och säljaren kan få tips på vad som kan vara ett lämpligt pris att sätta.
- Genom de EU-medel och de tips och råd jag fick så vågade jag starta upp. Att gå till en investerare hade inte gått, jag har inga befintliga kunder. Det är för tidigt i processen. Det här stödet är jättevärdefullt, säger Jimmi Gyllenbris, grundare av företaget Itfitsu.

Ett annat företag som var med vid träffen var Measure & Change. Man hjälper företag att mäta direkta och indirekta koldioxidutsläpp, till exempel utsläpp via inköp av varor och tjänster.

Genom att automatiskt få koll på de totala koldioxidutsläppen kan företagen ha fokus på förändring istället.
- Jag har vid flera tillfällen fått stöd från EU-medel till olika verksamheter och har verkligen sett hur mycket nytta företag kan ha av EU-stödet, säger Sarah Nilsson, vd på Measure & Change.

Skolalys är ett ganska nytt företag. Genom sin mjukvara analyserar Skolalys stora mängder statistik och data. På det viset får skolledare och verksamhetsutvecklare hjälp med kvalitetsarbetet - och skolledningen får värdefulla underlag till kvalitetsrapporter utan tidsödande datainsamling och analys.
- Jag har precis skickat ut erbjudande till 13 kunder i förra veckan och i det här skedet är allt stöd man kan få guld värt, berättar grundaren av Skolalys, Carl O Mattsson.

Slawomir Demkowicz Dobrzanski är samordnare för internationella frågor på Region Kronoberg.
Han menar att stödet från EU-medel utmärker sig på ett speciellt sätt. EU-medlen ska stödja innovation och bidra till att företagare vågar testa nya möjligheter.
- Man ska kunna testa och kanske misslyckas, men våga testa igen, förklarar han.


Hans nilsson

Fakta om EU-medel
Företag kan få EU-medel från fonder och projekt.
Inom EU arbetar man med programperioder och just nu är man mitt i en sådan.
Under den förra programperioden 2014-2020 fick aktörer i Kronobergs län totalt 305 miljoner kronor till 54 olika projekt.
De tre företagen i texten får stöd via projektet Målet med projektet är att ge små och medelstora företag i Linnéregionen möjlighet att öka sin datadrivna förmåga med stöd av artificiell intelligens (AI) och High Performance Computing (HPC).