VÄXJÖ 2024-10-17 KL. 12:00

FN-dagen firas i skuggan av kriget i Mellanöstern

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Den 24 oktober firas FN-dagen i Växjö. I år känns det dagen extra aktuell med tanke på vad som sker i Libanon.
- Det är väldigt tråkigt att se att Libanon återigen blir krigsskådeplats i konfrontationen mellan olika aktörer, säger Christer Alldén, ordförande Veteranerna Kronoberg.

FN-dagen firas i skuggan av kriget i Mellanöstern
Christer Alldén i Moheda var FN-soldat i de fredsbevarande styrkorna i Libanon från 1985 till 1988. - Det är så tråkigt att se att Libanon ånyo är en skådeplats för krig, säger han. Foto: Privat

Det är runt 1 000 kronobergare som har tjänstgjort åt FN ute i världen genom åren.

Officeren och fallskärmsjägaren Christer Alldén i Moheda var FN-soldat i de fredsbevarande styrkorna i Libanon från 1985 till 1988.

Han tjänstgjorde som FN-observatör och kompanichef.

- Det var de åren Hizbollah bildades, runt 85-86, och de understöddes av Iran. Hizbollah är till 99 procent extremistiska och fanatiska shiamuslimska krigare, säger Christer Alldén.

Libanon plågades då av ett komplext inbördeskrig sedan 1975. Politiska partier, religiösa grupper och olika folkgrupper stod mot varandra och det fanns utländsk inblandning från både Iran och USA, bland andra.

Sedan dess har konflikterna och problemen avlöst varandra i Libanon.

Nu är Libanon återigen aktuellt av mycket tragiska skäl. Den militära konflikten har trappats upp rejält mellan Israel och den terrorstämplade och Iranstödda shiamuslimska Hizbollah i Libanon.

- FN kan inte påverka det här just nu, man kan bara observera och rapportera, konstaterar Christer Alldén.

Sedan Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober 2023 har beskjutning pågått mellan Israel och Hizbollah, som stöder Hamas.

Nu har Israel bestämt sig för att försöka slå ut både Hamas och Hizbollah. Israel befarar nämligen att Hizbollah kan utföra en liknande attack som Hamas utförde i Israel den 7 oktober i fjol.

Israel har gått in med marktrupper i södra Libanon. Över tusen personer har dödats i Libanon de senaste veckorna och över en miljon libaneser har enligt FN tvingats på flykt från sina hem.

Israel har attackerat centrala Beirut och man kommer gå så långt in man kan - det är ett växande krig som inget kan hindra, tror Aron Lund, Mellanösternanalytiker på FOI.

- Det är så tråkigt att se att Libanon ånyo är en skådeplats för krig. För det libanesiska folket vill inte ha krig, de vill ha lugn och ro, understryker Christer Alldén.

Den 24 oktober klockan 19.00 vill man uppmärksamma alla som tjänstgjort för FN i Libanon och andra krigshärjade länder.

Då hedrar Christer Alldén FN-dagen i Växjö domkyrka i skuggan av kriget i Libanon och Mellanöstern.

Han hälsar besökarna välkomna som ordförande för Veteranerna Kronoberg.

- FN-dagen är en oerhört viktig dag. Den här dagen påminner oss om FN:s betydelse, påpekar Christer Alldén.

De fredsbevarande insatserna i världen fungerar trots allt bra fortfarande och man gör en enorm nytta med humanitär hjälp och utbildning och byggarbeten, anser Christer Alldén.

Viceamiral och före detta marinchefen Jan Thörnqvist är inbjuden som talare i Växjö domkyrka.

Han har bland annat även varit insatschef för Försvarsmakten och styrkechef (force commander) för Eunavfor Operation Atalanta och chef för Fjärde Sjöstridsflottiljen.

Jan Thörnqvist ska tala om Afrikas horn - i skuggan av svält, krig, terror och organiserad brottslighet.

Christer Alldéns dotter Susanne Alldén, universitetslektor í freds- och utvecklingsstudier, ska prata om Panzisjukhusets betydelse i Kongo i Afrika, där kvinnor som utsatts för sexuellt våld vårdas.

Kollekten den 24 oktober i domkyrkan går just till Panzisjukhuset i Kongo. Maria Bard är Kongoexpert och kommer tala om kyrkans roll i Kongo.

hans nilsson



FN-dagen den 24 oktober
På FN-dagen den 24 oktober klockan 19.00 i Växjö domkyrka håller Christer Alldén och viceamiral och före detta marinchefen Jan Thörnqvist tal.
Susanne Alldén, universitetslektor i freds- och utvecklingsstudier vid Linnéuniversitetet, talar om Panzisjukhusets betydelse i Kongo.
Hon har tjänstgjort för FN i Kongo, Sida, Europol och Panzisjukhuset och jobbade tre år i Burklna Faso för Sida som biståndschef.
Prästen Harald Gustafsson, komminister emeritus, håller i en bön och läsning av text.
Om kyrkans roll i Kongo talar Maria Bard, expert på Kongo.
Det blir musik och sång med kantorn Linda Andersson, Kronobergarnas Musikkår och Växjö Manskör.
Fanvakten marscherar in "Under Fredsfanan".
"Gräsö Brudmarsch", "Let it be", "I have a dream", "Over the rainbow", "Ser du månen där du är ikväll", "Balladen om den blå baskern", "Under Blågul fana", "Bojarernas intåg", "La Montanara", "Vänslap" och "Hjärtats saga" kommer att framföras i domkyrkan och Fanvakten kommer marschera ut till "Kungliga Kronobergs Regementes marsch".