VÄXJÖ 2023-10-30 KL. 10:30

Fältchef slår larm: ”Allt fler unga killar riskerar att dras in i kriminalitet”

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. De senaste två åren har Växjö chockats av två dödsskjutningar i Araby och ett antal andra skjutningar. Anders Gustafsson, chef för fältgruppen i Växjö kommun, slår nu larm om utvecklingen bland ungdomar i områden som Araby, Teleborg, Braås och Lammhult.
- Jag är orolig, det senaste året har vi sett att det är allt fler unga killar som tappar tron på framtiden och som riskerar att dras in i kriminella miljöer, säger han.

Fältchef slår larm: ”Allt fler unga killar riskerar att dras in i kriminalitet”
- Det är mycket tuffare nu, det vi har sett det senaste året är att allt fler unga killar hänger ute om kvällarna och dras in i kriminalitet, säger Anders Gustafsson, chef för fältgruppen i Växjö kommun. Foto: Hans Nilsson


Nyligen hölls det ett informationsmöte i Araby Park Arena efter händelsen på Sommarvägen där en man i 25-årsåldern blev ihjälskjuten.
Kommunpolisen Per Rydiander och Anders Gustafsson, chef för fältgruppen i Växjö kommun, var på plats för att svara på frågor från oroliga boende i Araby.

Flera Arabybor ville ha mer insatser och att polisen och kommunen skulle göra mer för att stoppa våldet och hjälpa ungdomarna.
- Ni måste anstränga er mer för att det ska bli bättre i Araby, sa en ung kille med somalisk bakgrund.
Per Rydiander svarade att polisen och kommunen jobbar hårdare än någonsin, men att de behöver de boendes hjälp också.
Anders Gustafsson underströk Per Rydianders svar.
- Kommunen och polisen har aldrig jobbat så här hårt förut med detta, men utmaningarna är stora. Vi har betydligt fler ungdomar idag än vi hade för tio år sedan som saknar framtidstro. Det här måste vi hantera, sade Anders Gustafsson.

Att det finns fler ungdomar som har tappat tron på framtiden är allvarligt, påpekar Anders Gustafsson, när Lokaltidningen pratar med honom en tid efter mötet.
Den uppgiften bygger på de undersökningar med enkäter som Växjö kommun har gjort sedan början av 2000-talet.
Nu har man samarbetat med MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, i Växjö de senaste åren.
Man har frågat elever i årskurs 8 och sedan följt upp med samma elever några år senare när de går andra året på gymnasiet.
- Vi ser då tydligt i svaren att det är en nedgång i deras tro på framtiden, en del har ingen framtidstro alls. Det är killar med låg utbildningsnivå som bor i en miljö med riskfaktorer som missbruk, låg utbildningsnivå och kriminalitet, säger Anders Gustafsson.
- De skiter i allt eftersom de har tappat tron på framtiden, och de lever nära kriminella gäng. Risken är stor att de dras in i kriminalitet för de känner att de lika gärna kan bli kriminella eftersom de inte har någon framtidstro.

Det är framförallt Araby, Teleborg, Braås och Lammhult detta gäller, enligt Anders Gustafsson.
- Det är dessa fyra väldigt olika områden som vi prioriterar i vårt arbete i kommunen. Men det vi ser är att det är fler och fler unga killar i de här områdena som har tappat tron på framtiden, och som lever nära kriminella miljöer, förklarar han och fortsätter:
- Det är mycket tuffare nu, det vi har sett det senaste året är att allt fler unga killar hänger ute om kvällarna och dras in i kriminalitet. Hur ska vi kunna lyckats med de här ungdomarna?


hans nilsson


Nyligen hölls det ett informationsmöte i Araby Park Arena. Kommunpolisen Per Rydiander och Anders Gustafsson, chef för fältgruppen i Växjö kommun, var på plats för att svara på frågor från oroliga boende i Araby. Foto: Hans Nilsson