VÄXJÖ 2022-7-21 KL. 08:00

Får man ta med hunden till stranden?

Av Thomas Edgren

VÄXJÖ. Det är något som många undrar efter att ha konfronterats med ägare som låter sina hundar bara i sjöar.

Får man ta med hunden till stranden?
"Det är hundägarens ansvar att höra om det är ok att bada hunden. Så kan man ändå fråga sig hur allvarligt det är att låta hundar bada där människor finns", menar Mathias Paulsson, ordförade i Växjö Brukshundsklubb. Foto: Catja Paulsson.

Hundar är oftast inte tillåtna på allmänna badplatser och stränder där folk badar, men ibland kan det vara svårt för hundägare att hitta en speciell hundbadplats.
- Ofta ligger de undanskymda och det finns inte så många av dem, menar Mathias Paulsson, ordförande i Växjö Brukshundsklubb.
-
-
Sedan många år tillbaka är det inte tillåtet att ta med sin hund till en välfrekventerad badplats som till exempel på Evedal, Öjaby, Sandsbro eller Araby. Låter man ändå sin hund bada där, kan man bli polisanmäld. Det ska dock gå långt innan det kommer till det; ofta resulterar det i ett samtal – om än irriterat, mellan badgäster och hundägare.


- Det är klart att man vill bada sin hund när det är varmt väder samtidigt som man själv vill bada. Då kan det kännas att vi hundägare blivit lite undanskuffade med att bara få ha hundarna på vissa små badställen. Och dessa är ofta inte så lätta för oss människor att bada i utan det är bökigt att gå ned i vattnet på de platserna, menar han.
-
Han tror dock att det är sällan som det blir motstånd om man badar sin hud där det finns andra badgäster.
- Men det är hundägarens ansvar att se till att man sköter sig och hunden. Fråga de som badar om det är ok att hunden badar också. Vissa raser är väldigt glada vid att bada. Vissa, som vår bordercollie, vill ut och simma lite, andra vill bara leka i strandkanten, förklarar Mathias.
-
Själv bor han och familjen nära Tävelsås där det finns betydligt bättre möjligheter att åka ut till sjöar och bada med sin hund.

I Växjö kommun får hundar inte vistas på kommunens allmänna badplatser under sommaren enligt de allmänna lokala ordningsföreskrifterna. Denna regel gäller mellan 1 maj och 15 september. Men här och var i kommunen finns små sjöar och vikar som inte räknas som offentliga badplatser och som därför inte anges i ordningsföreskrifterna.

- Så kan man ändå fråga sig hur allvarligt det är att låta hundar bada där människor finns. Många tror att de kissar i vattnet men så är det inte. Jag tror faktiskt att gemene man skräpar ned mer på stränderna än vad hundägarna gör, påpekar Mathias Paulsson.

FAKTA.
I Växjö kommun får du bada din hund här:
• Hissö, på norra delen av ön.
• Växjösjön, en vik på västra sidan, strax söder om Strandbjörket,
• I Toftasjön, Sandsbro, mellan båtklubben och badplatsen
• På Sikastrand, nära Sikabacken i Ingelstad
• I Trummen, en ny hundbadplats utmed gångstråket vid badplatsen och den nya hundlekplatsen.
• Araby – på den badplats som ligger norr om Granebo. Följ Karlslundsvägen och parkera vid parkeringen vid Ryttartorpet.