VÄXJÖ 2023-8-25 KL. 10:35

East Front tvingas flytta efter pyroteknik - kritiska till polisen

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. East Fronts klack vid Södra Stå på Visma Arena flyttas till nedre ståplats på Östers nästa hemmamatch mot Örgryte den 27 augusti i Superettan.
Pyroteknik har stört ordningen tre gånger i år och vid två tillfällen har föremål kastats in från hemmaståplats. Därför har Öster i samråd med polisen tagit detta beslut - i East Front är man mycket kritisk till beslutet.

East Front tvingas flytta efter pyroteknik - kritiska till polisen
Bild från Visma Arena och Södra Stå när Öster kvalade till Allsvenskan mot Varberg i novembr 2022. Foto: Hans Nilsson


”Växjöpolisens agerande och föreslagna aktioner går stick i stäv med vad Svensk Elitfotboll rekommenderar samt polisens egna nationella överenskommelser”, skriver East Front på Facebook.
”Vi kan inte med gott samvete stå bakom det som beslutas längre. Beslut kring supportrars placering och antal ordningsvakter som bevakar supportersektioner tas över våra huvuden innan vi får chansen att kommentera och diskutera”.
”Även motståndarsupportrar har behandlats riktigt illa och råkat ut för övergrepp i samband med matcher i Växjö”, lägger man till.
East Front påminner om att man har stöttat Öster i över 30 år. Nu anser man att de fyra supporterpoliserna och deras befäl valt en väg som de tror kommer att provocera mer än att göra nytta.

Östers IF har ett publiksnitt på 3 395 personer i år på Visma Arena - en ökning med över 40 procent jämfört med förra säsongen.
Ökningen har till stor del skett på Familjeläktaren och Södra Stå. Det meddelar Östers IF.
Man lyfter fram East Fronts klack som en stor och viktig del av föreningen som stöttat laget i medgång och motgång i många år. Något man är väldigt stolt över i Östers IF.
Men man påpekar samtidigt att ordningsstörningar med pyroteknik och inkastade föremål i klacken är olagliga handlingar.

Som arrangör har Öster en skyldighet att hantera det, förklarar man.

Med tanke på ordningsstörningarna beslutade polisen om en markant ökning av ordningsvakter till matchen mot Gefle nyligen.
Nu kräver polisen att klacksektionen med East Front till matchen mot Örgryte den 27 augusti ska vara på den nedre sektionen och inte på den övre sektionen som tidigare.
Övre sektionen kommer vara sittplats med samma priser som övriga sittplatser på arenan. Till matchen kommer Öster erbjuda alla upp till 18 år fri entré på nedre stå.

hans nilsson