VÄXJÖ 2023-9-18 KL. 18:07

Djurens Vänner är katternas bästa vänner i Växjö

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Djurens Vänners katthem på Norremark i Växjö har öppet hus lördagen den 7 oktober. Från klockan 10 till 14 blir det loppis, fika och försäljning av lotter - och så får man träffa katter också förstås.
- Vi gör det här för att få in lite pengar och visa att vi finns, säger Pia Lindkvist, ordförande i Djurens Vänner i Växjö.

Djurens Vänner är katternas bästa vänner i Växjö
- Jag är en crazy cat lady, säger Pia Lindkvist, ordförande i Djurens Vänner i Växjö, med Svea, en av de runt 20 katter på katthemmet på Norremark i Växjö som just nu väntar på att bli adopterad och få ett nytt hem. Foto:Hans Nilsson


Djurens Vänner i Växjö tar emot 130-150 hemlösa och oönskade katter varje år på Älgvägen 18 vid Norremark - och de flesta får ett nytt hem ganska snabbt.
- Vi adopterar ut runt 100 katter varje år. Det är kanske 30 katter under ett år som är kvar lite längre tid, men förr eller senare hittar vi ett nytt hem åt dem. Det gäller bara att hitta rätt person till rätt katt, förklarar Pia Lindkvist i Djurens Vänner.

Utgifterna är stora. Veterinärkostnaderna ligger på runt 300 000 kronor om året, och kattmat och försäkringar är inte gratis. Dessutom tillkommer avgifter för vatten och el i den fastighet på Älgvägen som Djurens Vänner äger och där katterna bor och tas omhand i väntan på att få ett nytt hem.
- Vi lever helt på medlemsavgifter och donationer. Ibland gör vi insamlingar till en specifik katt. Vi får många gåvor och donationer, men det är inte som förr då folk lite då och då testamenterade pengar till oss, berättar Pia Lindkvist.
- Konkurrensen är hårdare nu också, det finns enormt många föreningar att skänka till idag som hjälper katter och andra djur.

Djurens Vänner har två deltidsanställda djurskötare som går på lönebidrag via Arbetsförmedling. Djurens Vänner betalar omkring hälften av deras lön.
Man har också ett 20-tal volontärer i olika åldrar, det kan vara både studenter och pensionärer. De turas om att hjälpa till på helgerna mest.
- Vi söker fler volontärer. Det behövs fler eldsjälar. Katterna måste ju ha passning varje dag. De ska ha mat, lådor ska tömmas och de ska få lite gos varje dag, säger Pia.
- Det är mycket som ska skötas. Ibland är det veterinärbesök och varje katt har en utegård som också måste skötas.

Djurens Vänner har 19 lokalföreningarna i hela landet. De finns från Umeå i norr till Staffanstorp i söder, och de ingår alla i riksorganisationen där Pia sitter med i styrelsen.
I Växjö har Djurens Vänner funnits sedan 1958, och i våras firade man 65-årsårsjubileum med öppet hus och ett par hundra besökare på katthemmet på Älgvägen.
De flesta volontärerna är kvinnor. Nästan alla som engagerar sig i katter är kvinnor. Pia beskriver sig som en typisk kattkvinna.
- Jag är en crazy cat lady, säger hon halvt på skämt. Kvinnor är för det mesta mer omhändertagande än män. Jag älskar djur, det är mitt liv. Jag har två katter och en hund hemma, och sex jourkatter just nu. Djur är lättare att hantera än människor, säger Pia.
- Det ger så mycket att se när en skabbig och trasig kattsjäl kommer in och får veterinärhjälp, och sedan kan adopteras ut och få ett nytt hem med omtänksamma ägare, lägger hon till.

Det ringer ofta folk och vill tipsa Djurens Vänner om katter som verkar vara hemlösa. Djurens Vänner lånar ut chipläsare till hjälpsamma människor så att de själva kan se om katten är chippad och har en ägare. Sedan den 1 januari i år ska alla katter märkas av veterinär och registreras på Jordbruksverket.
Många människor är godhjärtade, men det finns tyvärr gott om motsatsen också.
- Jag kan inte förstå att man släpper ut sin katt i skogen och låter den klara sig själv. Hur man kan vara så hjärtlös? Katter klarar sig inte utan oss. Statusen på katter borde höjas, slår Pia fast.

hans nilsson


- Vi söker fler volontärer. Katterna måste ju ha passning varje dag. De ska ha mat, lådor ska tömmas och de ska få lite gos varje dag, säger Pia Lindkvist. Foto: Hans Nilsson



Syskonen Smilla och Svea får bara adopteras tillsammans. Foto: Hans Nilsson


Djurens Vänner i Växjö
Alla katter som placeras på Djurens Vänners katthem avmaskas, undersöks av veterinär, vaccineras, id-märks och kastreras innan de placeras i nya hem.
Kattungar som är för unga för kastrering vid placeringen, kastreras i efterhand. Kostnaden för kastreringen betalas i de fallen av Djurens Vänner.
En avgift på 1500 kronor för att täcka delar av Djurens Vänners omkostnader tas ut vid placeringen av ett djur.
Vissa av Djurens Vänners katter placeras endast tillsammans.
Om man vill adoptera en katt kan man kontakta Djurens Vänner i Växjö på 0470-156 87.