VÄXJÖ 2024-2-16 KL. 20:10

”Djupt oseriös och förenklad bild av Lauber”

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Anton Olsson - ett av Moderaternas två oppositionsråd i Växjö - tycker att Malin Lauber(S) gör fel när hon pekar på vanliga Växjöbors ansvar att inte köpa knark och föda de kriminella gängen.
- Det är en djupt oseriös och förenklad bild av verkligheten och det tar fokus från det verkliga problemet som är de kriminella gängen, det är ju de som ligger bakom knarkförsäljningen, säger Anton Olsson (M), andre vice ordförande i utbildningsnämnden.

”Djupt oseriös och förenklad bild av Lauber”
Anton Olsson (M), andre vice ordförande i utbildningsnämnden och ett av Moderaternas oppositionsråd i Växjö. Foto: PressbildAnton Olsson påpekar att han tycker att det är bra att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet nu tar tag i den organiserade brottsligheten i Växjö kommun.
Men han menar att de rödgröna har fel fokus när de gör utspelet om att Växjöborna har ett ansvar att ändra beteende och att sluta köpa knark.
- Man ska givetvis inte köpa knark, men det är ju inte de vanliga Växjöborna och partyknarkarna som skjuter varandra, spränger trapphus och rekryterar barn till de kriminella gängen, säger Anton Olsson.
- Det verkliga problemet är de kriminella gängen, men såna här uttalanden från Malin Lauber tar fokus från det, slår han fast.
- Istället borde Malin Lauber arbeta för att få de kriminella i Växjö att sluta sälja knark. Man måste inte sälja knark, och de flesta som säljer knark brukar själva.
- De som brukar narkotika bryr sig inte om att Lauber uppmanar dem att sluta med det. Partyknarkare står dessutom för en liten del av problemet, de flesta som döms för ringa narkotikabrott har väldigt låg inkomst, lägger han till.

Anton Olsson tror att den politik regeringen nu för med skärpta lagar och hårdare straff, fler poliser och säkerhetszoner är rätt väg att gå för att komma åt gängkriminaliteten och knarket.
- Det vi kan göra lokalt är bland annat att se till att det är fler ordningsvakter på de platser där det är mycket knarkhandel, som på Campus, Shill Dalbo, tågstationen och Teleborg Centrum.
- Sedan är en trygg och kunskapsinriktad skola och en stark socialtjänst avgörande för att stoppa nyrekryteringen, förklarar han.


hans nilsson