VÄXJÖ 2024-1-28 KL. 15:00

Deras podd ska lyfta fram förebilder åt unga

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Tobias Valdebenito och Pär Davidsson på Young Future i Växjö jobbar stenhårt med Förebildspodden. Där samtalar de med kända och mindre kända personer för att lyfta fram förebilder till ungdomar.
- Drömmen vore att få Zlatan till Förebildspodden, säger de.

Deras podd ska lyfta fram förebilder åt unga
Tobias Valdebenito satsar all kraft på podcasten "Förebildsresan" tillsammans med Pär Davidsson. De har kontor nu på Vallgatan på Söder i Växjö och åker ofta till Stockholm och hjälps åt med att producera podcasten. Foto: Hans Nilsson

Tobias Valdebenito och hans kusin Wladimir Valdebenito startade föreningen Young Future för runt sex år sedan.
Målet var att nå ungdomar som har svårt att komma in i samhället. Att inspirera till utveckling, lära unga att hitta sina styrkor och att skapa ett meningsfullt liv.
- Vårt huvudfokus har vart Araby, många ungdomar där lever i ett socialt utanförskap, berättade Tobias Valdebenito i maj 2021 i Lokaltidningen.
De första åren höll de föreläsningar och workshops med sitt egna program som de kallar för Förebildsresan. Det är ett kostnadsfritt program för 16-22 åringar som vill utvecklas och få chansen till arbete.
De har även föreläst på kommunala verksamheter och i föreningar som kommer i kontakt med ungdomar.
I juli 2023 släppte Tobias Valdebenito sin bok ”Levla upp” och dessutom var det då premiär för deras podcast som har namnet ”Förebildspodden”. Nu satsar Tobias Valdebenito all kraft på podcasten ”Förebildspodden”. Det gör han tillsammans med Edvin Runhellen och Pär Davidsson.
De har kontor nu på Vallgatan på Söder i Växjö och åker ofta till Stockholm och hjälps åt med att producera podcasten.

Podden är till för att lyfta upp förebilder med intressanta livsresor som kan ge nya perspektiv och verktyg till förändring.
- Vi vill samtala med inspirerande personer i podden som är goda förebilder åt unga, men podden är också ett sätt att marknadsföra oss. Det långsiktiga målet är att hjälpa ungdomar så bra det går på olika sätt, förklarar Tobias Valdebenito.
- Men det är inga influencers vi vill ha till podden, utan det är bra förebilder vi vill hitta, lägger Pär Davidsson till.
Sedan premiären den 3 juli 2023 har Förebildspodden haft ett antal kända mediepersonligheter som gäster, till exempel polisen och föreläsaren Nadim Ghazale, och entreprenören, debattören och före detta socialdemokratiska riksdagsmannen Jan Emanuel.

Men även personer som är kända föreläsare inom personlighetsutveckling, som föreläsaren och författaren Christer Olsson, författaren, och TEDX-talaren och självledarskapscoachen David JP Phillips.
Förebilder för både Tobias Valdebenito och Pär Davidsson. Med David JP Phillips samtalar de om hans bästsäljande bok ”6 substanser som förändrar ditt liv.”
- Nu har Alexander Bard sagt ja till att vara med i Förebildspodden. Vi hoppas också att vi får med Elaine Eksvärd och Sara Nilsson från Dumpen, säger Tobias Valdebenito.
Förebildspodden har 1 500 lyssnare i månaden idag. Men målet är mycket högre ställt.
- Första målet är 10 000 lyssnare i månaden, och sedan över 100 000, slår Tobias Valdebenito fast.
hans nilsson


Jan Emanuel har varit med i Förebildspodden och samtalat med Pär Davidson och Tobias Valdebenito. Foto: PrivatTobias Valdebenito och Pär Davidsson satsar på att utveckla podcasten "Förebildsresan". Målet är att nå 100 000 lyssnare i månaden. Foto: Hans Nilsson