VÄXJÖ 2023-2-27 KL. 09:25

De rödgröna storsatsar för att minska klyftor: ”Vi har väntat i 16 år på det här”

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Det nya styret i Växjö kommun med S, V och Mp laddar för stora satsningar på skolan för att minska de sociala klyftorna. Nu skjuter man till över 100 miljoner kronor mer på utbildningsnämnden jämfört med 2022.
- Det är en ny sheriff i stan, och det är klart att det märks. Vi har väntat i 16 år på att sätta tänderna i det här. Skolor som har störst utmaningar ska få betydligt mer pengar, säger Julia Berg (S), ordförande i utbildningsnämnden.

De rödgröna storsatsar för att minska klyftor:  ”Vi har väntat i 16 år på det här”
- Vi har väntat i 16 år på att sätta tänderna i det här. Nu gör vi stora satsningar för att dämpa segregationen i våra skolor, säger Julia Berg (S), ordförande i utbildningsnämnden. Foto: Alexander Hall/Växjö kommun


Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet menar själva att det är historiskt stora satsningar man gör i år på skolan, att minska klyftorna och att dämpa segregationen i Växjö kommun. Förra året tvingades två fritidsgårdar i Lammhult och i Braås dra ner på sin verksamhet - men nu skjuter S, V och Mp till en miljon kronor till fritidsgårdarna i kommunen.
Det innebär att verksamheten i Lammhult och Braås kan utökas, enligt Björn Kleinhenz (V), 1:e vice ordförande i utbildningsnämnden.
- Vi måste erbjuda en likvärdig fritidsgårdverksamhet i hela kommunen. Alla ungdomar besöker inte fritidsgårdarna. Men de engagerar 100-tals ungdomar varje vecka, inte minst på våra mindre tätorter, säger Julia Berg (S).
All vuxenutbildningen drivs av av externa aktörer på uppdrag av Växjö kommunen sedan några år. Det vill det nya rödgröna styret nu ändra på.
- Växjös kommuninvånare behöver en likvärdig vuxenutbildning som bygger på god kvalitet, helt utan vinstintresse, säger Jonna Ahlqvist (V), ledamot i nämnden för arbete och välfärd i en presskommentar.
Nämnden för arbete och välfärd börjar nu att planera för att återstarta en del av vuxenutbildning i kommunal regi.
- Vi ser att det finns ett behov av att även Växjö kommun bedriver vuxenutbildning och inte bara lägger ut uppdraget på de externa aktörerna. Därför drar vi nu i gång planeringen för att återstarta en kommunal vuxenutbildning, säger Martin Edberg (S), ordförande i nämnden för arbete och välfärd.
- Alla prognoser pekar på att vi snart befinner oss i en lågkonjunktur och det innebär risk för stora varsel och högre arbetslöshet, då kommer behovet av att vidareutbilda sig att öka. Därför måste Växjö kommun stå redo för att möta det behovet, säger Magnus P Wåhlin (MP), vice ordförande i nämnden för arbete och välfärd.
De tre partierna lovade dessutom innan valet i höstas att man skulle minska klyftorna mellan Växjös skolor och satsa rejält på utbildningsnämnden. S, V och Mp gör nu det man lovade innan valet.
Utbildningsnämnden får totalt över 107, 5 miljoner kronor mer under året jämfört med 2022. Målet är att höja lärartätheten på de skolor där eleverna har sämst förutsättningar och att se till att det blir en mer jämlik skola i Växjö kommun som helhet.
- Vi väljer att prioritera barns och ungdomars utbildning och gör stora satsningar för att dämpa segregationen i våra skolor. Bland annat ökar vi den socioekonomiska tilldelningen i grundskolan, och sedan hoppas vi att det gör skillnad även om det kanske inte märks förrän om flera år, säger Julia Berg (S).
- Men vi behöver också göra tydligare uppföljningar än man gjort tidigare av hur pengarna används så att vi ser att de går till rätt saker. Vi vill ju att pengarna ska gå till fler lärare på de skolor som har stora utmaningar. Vi kommer förbättra riktlinjerna och uppföljningsmodellen för den socioekonomiska fördelningen så att vi ser att pengarna verkligen går till det de är öronmärkta för, lägger hon till.
Även modersmålsundervisningen får ökade resurser i Växjö kommun.
- Forskningen visar att man lär sig ett nytt språk både snabbare och enklare om man på allvar behärskar sitt modersmål. Växjö har legat efter i tillgången till modersmålsundervisning i kommunen, därför är satsningen viktig, säger Magnus Folcker (Mp), ledamot av utbildningsnämnden.hans nilsson