VÄXJÖ 2024-1-27 KL. 12:00

Coop Norremark har fått en nygammal butikschef

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Karl Josefsson har varit på ledande positioner inom Coop i 23 år i rad. Sedan årsskiftet är han tillbaka som chef för Stora Coop Norremark efter två år i Oskarshamn.
- Vi har ett väldigt bra gäng här så det känns jättekul. Nu öppnades det en möjlighet att driva Stora Coop Norremark som Coopföretagare, men först är jag anställd som butikschef, förklarar han.

Coop Norremark har fått en nygammal butikschef
- Jag trivs väldigt bra på Coop. Företaget har sunda värderingar, och kombinerar man det med min ”Gnosjöanda” så hoppas jag att det blir jättebra, säger Karl Josefsson, butikschef på Stora Coop Norremark. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Karl Josefsson har varit på ledande positioner inom Coop i 23 år i rad. Sedan årsskiftet är han tillbaka som chef för Stora Coop Norremark efter två år i Oskarshamn. - Vi har ett väldigt bra gäng här så det känns jättekul. Nu öppnades det en möjlighet att driva Stora Coop Norremark som Coopföretagare, men först är jag anställd som butikschef, förklarar han.
Karl Josefsson började jobba extra på Konsum hemma i Smålandsstenar när han var 19 år. Efter gymnasiet och militärtjänstgöring fick han fast jobb i butiken. Det tog inte lång tid innan han visade vad han ville.
- När jag var 21 år aviserade jag att jag ville bli butikschef. Jag ville ju ha något eget. Smålandsstenar ligger i Gnosjöregionen, och där är det vanligt att man startar företag.
- Min pappa hade en egen asfalteringsfirma och ett mindre åkeri, berättar Karl Josefsson.
- Så jag målade upp bilden framför mig att jag hade ett eget företag när jag var liten, en fabrik där det stod Kalles på en skylt, säger han och skrattar.

När han var 21 år blev drömmen sann. Han fick då sitt första uppdrag som chef på Konsum i Sandsbro.
När KF Göta tog beslut om att bygga Coop Extra Norremark, som det hette först, lades Coop-butiken i Sandsbro ned. Nya möjligheter yppades för Karl Josefsson.
- Jag minns det så väl, det var 2004 på ett möte som vi fick veta att man sökte handlare inom Coop, kallat Coopföretagare. Det lät som musik i mina öron. Jag var först i Småland som Coopföretagare, det var på Coop Nära på Kristinatorget på Norr i Växjö.
Efter tre år på Kristinatorget fick han erbjudande att även driva Coop i Åseda. Han tackade ja och drev dessa butiker samtidigt.
- Jag tog in en kompanjon på Kristinatorget och körde dubbelt ett par år, det var mycket jobbande då men väldigt kul, minns han.
Så småningom väntade större uppdrag på honom inom Coop. Han blev Coopföretagare för butiken på Oxtorget i Växjö och var sedan anställd i fem år som butikschef för Stora Coop Norremark.
- Vi gjorde en häftig resa och Stora Coop Norremark blev den mest omtyckta butiken inom formatet Stora Coop i Sverige 2021.
- Att driva butik är som att lägga ett stort pussel. Där de allra största pusselbitarna är kunder och personal. Mycket handlar om att ge personalen rätt förutsättningar, skapa trygga medarbetare, se alla och skapa en samsyn kring hur vi tillsammans skapar en så bra butik som möjligt för våra kära kunder alla dagar i veckan.
- Om personalen mår bra och har roligt på jobbet smittar det av sig och kunderna märker att personalen trivs, förklarar han.

Efter fem år i den stora butiken på Norremark kände Karl Josefsson att han behövde en ny utmaning - och den hittade han i Oskarshamn.
- Jag ville vidga vyerna och valet föll på Coop Flanaden i Oskarshamn. Uppdraget var att vända utvecklingen på butiken. En mycket intensiv men rolig resa påbörjades. Jag såg en oerhörd potential och tillsammans med mina medarbetare lyckades vi med uppdraget, förklarar han.

Men så dök det upp en ny chans att bli Coopföretagare igen för Karl Josefsson. Nu handlade det om hans gamla arbetsplats Stora Coop Norremark.
Han kan bli den hittills enda handlaren inom konceptet Stora Coop. Sedan årsskiftet är han tillbaka som chef för butiken på Norremark.
- När man är egen så blir man ju mer fri. Det skapar en helt annan drivkraft och ett lokalt engagemang. Entreprenörskapet stärks och kreativiteten ökar, säger han.

Karl Josefsson trivs med butiken på Norremark och med Coop som företag.
- Norremark är ett väldigt trevligt område och vi har en mycket bra personal. Här finns väldigt goda förutsättningar. Nu blir det stort fokus på de största pusselbitarna, på kund och personal.
- Jag trivs väldigt bra på Coop. Företaget har ett bra kunderbjudande och sunda värderingar, kombinerar man det med min ”Gnosjöanda” så hoppas jag att det blir jättebra, säger Karl Josefsson.hans nilsson


- Jag trivs väldigt bra på Coop. Företaget har sunda värderingar, och kombinerar man det med min ”Gnosjöanda” så hoppas jag att det blir jättebra, säger Karl Josefsson, butikschef på Stora Coop Norremark. Foto: Hans Nilsson- Jag trivs väldigt bra på Coop. Företaget har sunda värderingar, och kombinerar man det med min ”Gnosjöanda” så hoppas jag att det blir jättebra, säger Karl Josefsson, butikschef på Stora Coop Norremark. Foto: Hans Nilsson