VÄXJÖ 2024-3-5 KL. 13:15

Besvikelse över stölder på Erikshjälpen i Växjö

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Det är inte ovanligt att kunder stjäl varor på Erikshjälpens secondhandbutik i Växjö.
- Vi blir besvikna. Våra intäkter går ju till välgörenhet och till barn i Sverige och i hela världen, påpekar Jan Niklasson och Jonas Delefelt på Erikshjälpen i Växjö.

 Besvikelse över stölder på Erikshjälpen i Växjö
- Vi har så låga priser på våra saker, och det är välgörenhet vi arbetar med, så jag kan tycka att man kan betala för varorna, säger Jan Niklasson, butikschef och Jonas Delefelt, biträdande butikschef på Erikshjälpen, håller med. Foto:Hans Nilsson


Erikshjälpen arbetar för barns rättigheter i Sverige och i världen sedan 1967. Man driver en ideell second hand-verksamhet och har totalt ett 50-tal second handbutiker i Sverige och Norge. Erikshjälpens secondhandbutik på Smedjegatan i Växjö är en av dem. Alla varor som säljs i butiken har skänkts.
De flesta varorna har låga priser. Det går väldigt bra för den här secondhandbutiken. Men alla besökare vill inte betala för varorna.
Kvinnan som stal 8 cd-skivor och blev polisanmäld och dömd för stöld är inget unikt fall.
- Det är synd att det är så här, men det sker stölder i vår butik då och då, berättar Jan Niklasson, butikschef på Erikshjälpens secondhandbutik.
- Vi har ju så låga priser på våra saker, allt är skänkt, och det är välgörenhet vi arbetar med på Erikshjälpen så jag kan tycka att man kan betala för varorna, lägger han till.
Jonas Delefelt, biträdande butiskchef, har jobbat på Erikshjälpen i tio år. Han berättar att det har skett stölder i alla år som han har varit anställd i butiken.
- Men vi har lärt oss att jobba mer förebyggande. Vi har civila och uniformerade väktare i butiken och volontärer som rör sig i butiken. Så vi identifierar dem, säger hej och erbjuder dem en korg om de bär på många varor. Då blir de sedda, förklarar Jonas Delefelt och fortsätter:
- Men vi ingriper inte fysiskt. Ofta har de redan lämnat butiken med de stulna varorna. Vi ringer till Securitas om vi är säkra på att det är en stöld och vi polisanmäler alla stölder i butiken.

Det är alla möjliga människor som stjäl i butiken och det som stjäls mest på Erikshjälpen är kläder.
Men Jan Niklasson och Jonas Delefelt vill också lyfta fram att det är väldigt många som är generösa och skänker saker till Erikshjälpen - och att nästan alla kunder betalar givetvis för varorna.
- Det är hela bohag som skänks ibland, och secondhand ligger i tiden nu när man pratar så mycket om hållbarhet, säger Jonas Delefelt.
- Ja, vi levererar fantastiska överskott till Erikshjälpen i den här butiken och ökar omsättningen hela tiden, understryker Jan Niklasson.

hans nilsson


Jan Niklasson och Jonas Delefelt vill också lyfta fram att det är väldigt många som är generösa och skänker saker till Erikshjälpen - och att nästan alla kunder betalar givetvis för varorna. Foto: Hans Nilsson