VÄXJÖ 2023-1-24 KL. 15:40

Berusad bilförare orsakade trafikolycka - riskerar skadestånd på nära 60 000

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. En 47-årig manlig bilförare från Växjö som orsakade en trafikolycka på Långarörsvägen i Växjö med ett av Region Kronobergs fordon visade sig ha varit berusad vid färden. När polisen gjorde en kontroll av alkoholkoncentrationen i hans blod uppgick den till 2,52 promille. Mannen är tidigare dömd för grovt rattfylleri - nu åtalas han återigen för grovt rattfylleri. Regionen yrkar också på skadestånd av mannen med 59 707 kronor.

Berusad bilförare orsakade trafikolycka - riskerar skadestånd på nära 60 000
En berusad 47-årig manlig bilförare orsakade en trafikolycka i Växjö med ett av Region Kronobergs fordon. Efter trafikolyckan fick Region Kronobergs skadade fordon bärgas från platsen. Foto: Pixabay


Efter trafikolyckan som mannen anses ha orsakat fick Region Kronobergs skadade fordon bärgas från platsen. Kostnaden för att bärga fordonet var 2 628 kronor och reparationen gick på 33 813 kronor.
På grund av att bilen skadades i trafikolyckan måste mannen också betala kostnaden för en hyrbil på Region Kronoberg i två månader, en kostnad på 23 266 kronor. Totalt blir det därför 59 707 kronor som Region Kronoberg yrkar på skadestånd av mannen med.

Att brottet bedöms som grovt förklaras med att alkoholkoncentrationen uppgick till minst 1,0 promille i blodet och att körningen inneburit en påtaglig fara för trafiksäkerheten genom att mannen ensam vållade en trafikolycka. Han begick gärningen med uppsåt.
Mannen erkänner brott i förhören. Det finns även bland annat förhör med ett vittne om hennes iakttagelser i samband med trafikolyckan för att bevisa åtalet och som också kan styrka det enskilda anspråket.
Det finns även en anmälan för att bevisa tid, plats och inledande omständigheter, och trafikmålsanteckningar för att bevisa att den tilltalade ensam vållat trafikolycka. Dessutom har man analysresultat för att bevisa att den tilltalade kört personbil efter att ha intagit alkohol i sådan mängd att alkoholkoncentrationen i hans blod under eller efter färden uppgick till 2,52 promille och fakturor som kan styrka enskilt anspråk.
Trafikolyckan med den rattfulle mannen skedde den 18 februari 2022. Ärendet väcktes av åklagarkammaren i Växjö den 3 januari.
hans nilsson