VÄXJÖ 2023-6-9 KL. 19:56

Äventyrsgolfen har kommit till Växjö

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. Intresset för äventyrsgolf har exploderat i USA det senaste året - och nu har den kommit till Växjö och Spetsamossen. Privata aktörer i Växjö Minigolf har satsat över 2 miljoner kronor och byggt om delar av anläggningen till en äventyrsgolfbana på 18 hål.
De räddar därmed både Växjö Bangolfklubb och minigolfbanan på Spetsamossen som annars riskerade nedläggning.
- Jag har älskat minigolf sedan jag var liten, så det är fantastiskt att få göra det här. Målet är att få över 10 000 besök i sommar, säger Hans Olofsson, delägare i Växjö Minigolf.

Äventyrsgolfen har kommit till Växjö
Äventyrsgolf spelas på minigolfbanor med konstgräs och med golfbollar och putters. Det påminner om puttning i golf. Alexander Malina är platschef på Växjö Minigolf som nu sköter driften och ägandet av banorna på Spetsamossen. Foto: Hans Nilsson


Minigolfen är död - länge leve minigolfen!
Ja, så skulle man faktiskt kunna beskriva det som nu händer på olika ställen i Sverige och i USA när äventyrsgolfen vinner alltfler nya utövare och fans. Äventyrsgolf spelas på minigolfbanor med konstgräs och med golfbollar och putters. Det påminner om puttning i golf.

Nu har äventyrsgolfen kommit till Växjö som en räddare i nöden på minigolfbanan på Spetsamossen. Den 29 april invigdes Växjö Minigolf med en nybyggd 18-håls äventyrsgolfbana.
- Vi fick höra på omvägar att Växjö Bangolfklubb inte orkade med att driva minigolfbanan på Spetsamossen längre och att den riskerade att läggas ned. Vi tog kontakt med dem och de tyckte det var positivt. Växjö Bangolfklubb har ju funnits sedan 1948, nu hjälper vi dem att överleva som klubb, förklarar Hans Olofsson, Växjö Minigolf.

Växjö Minigolf sköter nu den dagliga driften och ägandet av banorna på Spetsamossen. Den traditionella filtbanan för minigolf med 18 hål finns kvar. Det nya är att det nu finns en bana på konstgräs för äventyrsgolf också.
- Det är vi själva som har designat den. Sedan har Citygolf som är ett företag i Örnsköldsvik specialiserat på äventyrsgolfbanor byggt den och Växjö Minigräv har hjälpt till, berättar Hans Olofsson.

Hans Olofsson är 48 år och har spelat minigolf sedan han var liten. Han blev världsmästare i minigolf 2003 och svensk mästare 2020 och tävlade i seriespel på Spetsamossen på 1990-talet och i början av 00-talet.
Det råder ingen tvekan om att han brinner för sporten.
Men de senaste åren har äventyrsgolfen och det entreprenöriella tagit över i hans liv. Hans företag har banor i flera olika delar av Stockholm och i andra städer. Banan i Växjö är den senaste hans företag har låtit bygga.

Dessutom tävlar han med stor framgång i äventyrsgolf, bland annat i USA. Han anser att alla kan spela äventyrsgolf.
- Det här är för hela familjen, det är enklare att spela äventyrsgolf än vanlig minigolf. Banan är mer lättillgänglig och det finns inga alltför svåra hinder där man kan fastna med bollen, utan det handlar mer om puttning och bollkänsla, förklarar Hans Olofsson.
- Många golfspelare gillar att spela äventyrsgolf. Det är ju som en hybrid av golf och minigolf och golfspelare får chansen att träna på puttning.

Alexander Malina, 21 år, från Kristianstad är anställd som platschef på Växjö Minigolf på Spetsamossen. I sommar har han hjälp av två feriearbetare.
Han var 14 år när han började spela minigolf. Ett år senare var han med i landslaget och blev Europamästare som 15-åring. Men snart kom äventyrsgolfen in i hans liv.
- Första gången jag testade det var 2018 och jag tyckte det var roligt direkt. Det är tio gånger lättare än att spela på traditionell filtbana, säger han.
Alexander Malina och Hans Olofsson var i USA och tävlade i minigolf för ett par veckor sedan. Då vann Hans Olofsson 120 000 kronor i en puttningstävling. Tidigare har han bland annat två US Masters-segrar i minigolf.
- I USA börjar det här bli stort nu, det har hänt mycket där det senaste året och man kan vinna stora pengar i minigolf, förklarar Alexander Malina.
Men även i Sverige händer det mycket nu inom minigolf. Här finns City Golf Tour sedan 2021 som redan är Sveriges största minigolftour. Där tävlar puttare om den högsta prispotten i svensk minigolfhistoria, vinnaren får 80 000 kronor.

Alexander Malina spelar golf också sedan några år. Han påpekar att den här sporten är perfekt för golfare.
- Vi brinner nu för att visa golfare att de kan ha kul och utveckla sin puttning, vi har redan inlett samarbete med Glasrikets GK och Växjö Golfklubb där de får rabatt när de spelar hos oss, säger han.
hans nilsson


- Äventysgolf är tio gånger lättare än att spela på traditionell filtbana, säger Alexander Malina, 21 år, som spelat minigolf sedan ha nvar 14 år. Foto: Hans Nilsson



Alexander Malina spelar golf också sedan några år. Han påpekar att den här sporten är perfekt för golfare. Foto: Hans Nilsson