VÄXJÖ 2022-10-27 KL. 16:20

Alliansen fortsätter styra regionen - med stöd av SD

Av Hans Nilsson

KRONOBERG. I Region Kronoberg har Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna valt att samarbeta med Moderaterna - därmed fortsätter Socialdemokraterna som oppositionsparti i regionen. Det moderatledda styret sker i minoritet och måste söka stöd av Sverigedemokraterna i alla ärenden.
- Alliansen vägrade släppa taget om varandra, menar Henrietta Serrate i Socialdemokraterna som nu går in i valteknisk samverkan i opposition ihop med Vänsterpartiet.

Alliansen fortsätter styra regionen - med stöd av SD
- Jag är glad att Alliansen nu kan fortsätta det arbete som vi har påbörjat under den gångna mandatperioden, säger Mikael Johansson (M), regionstyrelsens ordförande. Foto: Pressbild


Socialdemokraterna har efter valet haft som mål att bilda ett nytt och S-lett majoritetsstyre i Region Kronoberg utan något som helst samarbete eller några samtal med Sverigedemokraterna.
Man har den senaste månaden fört samtal med Vänsterpartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna för att skapa detta nya styre av regionen.
Men det har inte lyckats. Det är enbart Vänsterpartiet som stödjer ett socialdemokratiskt styre. De andra partierna vill fortsätta styra Region Kronoberg ihop med Moderaterna i en allians som får stöd av SD.

Totalt fick Socialdemokraterna 14 000 fler röster än Moderaterna som tappade fyra mandat i regionvalet. Socialdemokraternas 33,1 procent innebär ytterligare två platser i regionfullmäktige. Även Vänsterpartiet gick fram resultatmässigt.
Med 21 mandat har S en tredjedel av rösterna i regionfullmäktige och blev största parti i valet. S och V har tillsammans 26 av 61 mandat i regionfullmäktige. Det moderatledda styret har 25 mandat totalt och SD 10 mandat.
Moderaterna har varken majoritet i regionfullmäktige, styrelser eller nämnder i regionen.
- Våra väljare har röstat för ett nytt styre i Region Kronoberg, ett styre lett av socialdemokrater och inte moderater. Vi har verkligen försökt att bilda ett nytt, stabilt S-lett majoritetsstyre men det går inte när Alliansen med C, KD och L hellre väljer M och därmed SD som samarbetspartner än oss. Jag beklagar verkligen det, säger oppositionsrådet Henrietta Serrate (S) i en presskommentar.

Allianspartierna med M, C, KD och L har efter valet gått igenom möjligheterna att regera vidare mandatperioden 2023–2026. De fyra partierna är enade kring att samarbeta, och överens om den politik de vill driva.
- Jag är glad att Alliansen nu kan fortsätta det arbete som vi har påbörjat under den gångna mandatperioden. Vi fortsätter arbetet utifrån det budgetförslag vi beslutade om i juni, där stort fokus ligger på att ta oss igenom den lågkonjunktur som ligger framför oss, kommenterar Mikael Johansson (M), regionstyrelsens ordförande.
S och V har skrivit på en valteknisk samverkan i Region Kronoberg inför kommande mandatperiod. De två partierna har fler röster än det moderatledda styret i samtliga nämnder och styrelser.
S och V lade på tisdagens regionstyrelsemöte fram ett gemensamt budgetförslag för Region Kronoberg 2023. Förslaget fokuserar på att stärka personalpolitiken.
Den 30 november beslutar regionfullmäktige om val till nämnder och styrelser. I januari 2023 beslutas om val som tas av regionstyrelsen.
hans nilsson