Av Hans Nilsson
KRONOBERG. Region Kronoberg kommer erbjuda alla män i länet som är 50 till 74 år att göra ett PSA-prov för att upptäcka prostatacancer.
Att det här blir av är bland annat tack vare patientföreningen ProLiv Kronoberg.
- Vi stred länge för att det skulle införas. Alla män som får erbjudandet ska ta det, säger Krister Bengtsson i Öjaby som var ordförande i föreningen i tre år.
Nu i november hålls Mustaschkampen i hela Sverige. Det är Prostatacancerförbundets kampanj för att lyfta medvetandet kring prostatacancer och manlig hälsa. Samtidigt kan ProLiv Kronoberg, patientföreningen för prostatacancer i Kronobergs län, glädjas åt att man lyckats få igenom något man kämpat för i många år.
Region Kronoberg satsar nämligen 5 miljoner kronor i budgeten för 2025 för en organiserad prostatacancertestning, OPT, av män.
Det sker efter att styrelsen i ProLiv Kronoberg under flera år uppvaktat och påverkat regionens politiker.
- Kvinnorna har sin mammografi för att upptäcka bröstcancer, och för oss män är det viktigt att vi kan testa om vi har prostatacancer. Vi uppvaktade politikerna i flera år om detta, så det här är efterlängtat, förklarar Krister Bengtsson, som var verksam i ProLiv Kronoberg i flera år.
Socialstyrelsen har dessutom uppmuntrat regionerna att börja med organiserad prostatacancertestning.
Region Kronoberg är inte först med detta. Det är nu 17 av de 21 regionerna som har någon form av OPT-projekt igång och många har kommit längre än vår region.
Testningen handlar om att försöka hitta män med prostatacancer som är i behov av behandling i ett tidigt skede.
Nu i höst är det länets 50-åringar i Kronobergs län man börjar med att testa. Med tiden utökas erbjudandet till äldre.
Men att det här är en laddad och känslig fråga för många män råder det ingen tvekan om.
- Man kan se i andra regioner som har kommit längre med den organiserade prostatacancertestningen att en del män inte vill veta om de har prostatacancer, säger Krister Bengtsson.
- De vill eller vågar inte göra PSA-testet. Men alla män som får erbjudandet ska göra det här testet tycker jag.
Man förbereder sig nu med att bygga en organisation för att kunna hantera testningen.
Den som leder projektet med att informera och erbjuda män mellan 50 och 74 år möjlighet att ta ett PSA-prov är Carina Danemalm Jägervall. Hon är sexualrådgivare på kirurgkliniken vid Centrallasarettet. Medicinskt ansvarig i projektet är urologen Henrik Björkman.
En annan metod för att upptäcka prostatacancer är med hjälp av allmän screening, som man bland annat har för bröstcancer. Men det ingår inte i det här projektet.
Orsaken är att man ännu inte har tillräckliga vetenskapliga belägg för att allmän screening skulle vara gynnsamt.
hans nilsson