VÄXJÖ 2025-9-6 KL. 10:46

19-årige Viggo gör debut med surdegspizza och bröd i MAT-rundan

Av Cornelia Nilsson

RINKABY. Allt började med en julbok om bakning när Viggo Strömberg var tolv. I dag, vid 19 års ålder, har surdegsintresset vuxit till ett aktiebolag. Och i september gör han debut i MAT-rundan med surdegspizza och nybakat bröd.

19-årige Viggo gör debut med surdegspizza och bröd i MAT-rundan
Viggo Strömbergs intresse för att baka började redan när han var tolv år. Foto: Cornelia Nilsson

För två år sedan stod Viggo Strömberg, då 17 år, inför en vanlig situation: han ville ha ett sommarjobb. Men istället för att söka sig till butik eller café bestämde han sig för att satsa på sitt stora intresse, nämligen surdegsbakning. I år ska han delta i MAT-rundan för första gången.

I dag, bara två år senare, driver Viggo Strömberg sitt eget aktiebolag, Surdegsviggo AB.

– Jag har bakat surdegsbröd i nästan sex år. Intresset började när jag var tolv och köpte en bakbok från jultidningarna. Först blev det mycket jästbröd, men när jag ville göra något mer avancerat testade jag att baka surdeg och fastnade direkt, säger Viggo.

Resan började genom Ungdrive, där unga får chansen att starta ett eget företag som sommarjobb.

– Jag har tidigare spelat fotboll, men har tagit en paus nu. För två år sedan fick jag hjärnskakning för typ fjärde gången och har sedan dess inte spelat match. Men detta bidrog också till att jag kunde satsa mer på mitt Ungdrive-företag, säger han.

Eftersom familjen saknade ett godkänt bagerikök i början, kunde Viggo inte sälja bröd direkt. I stället höll han kurser hemma, med en bänkskiva och två bockar som ”bageribord”. Kurserna blev en succé. När Viggo fyllde 18 startade han aktiebolaget och fortsatte driva verksamheten vid sidan av skolan. I våras tog han studenten och sedan dess satsar han heltid på företaget.

Viggos företagande är nära knutet till både familj och vänner. Föräldrarna har hjälpt till med allt från köksbygge för att få ett godkänt kök, till bakning inför stora marknader, och hans vän har byggt en hemsida. I vänskapskretsen var smeknamnet ”Surdegs Viggo” redan etablerat, vilket blev namnet på hemsida och aktiebolag.

Den 20-21 september arrangeras MAT-rundan då alla matintresserade kan ge sig ut på länets vägar och besöka gårdar, gårdsbutiker, lanthandlare, caféer och restauranger. Det är första gången Viggo deltar och han håller på att planera och förbereda försäljning hemma i Rinkaby.

Inför MAT-rundan är det inte kurser som står i fokus, utan en pizzabuffé bakad på surdeg. Dessutom kommer Viggo sälja kardemummabullar, frallor och surdegsbröd att fika på på plats eller att köpa med hem.

– Det ska bli kul att se gästerna äta här på plats. Annars har jag mest kört pizza take away eller catering, berättar han.

Att vara ung entreprenör ser han som en styrka, särskilt i kombination med hans val av hantverk.

– Det finns inte så många som gör surdegspizza i området, och ännu färre som är 19 år och bakar surdegsbröd på heltid. Det tror jag gör mig lite unik.

Viggo vill fortsätta driva sitt företag under året.

– Det viktigaste för mig är att göra det jag tycker är kul, med bra råvaror, säger han.

Cornelia Nilsson




Viggo Strömberg startade företag redan som 17-åring genom Ungdrive. Foto: Cornelia Nilsson