VÄXJÖ 2023-5-17 KL. 18:30

16-årig pojke sökte upp flicka på skola i Växjö och hotade henne: ”Vi somalier dödar araber”

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. En 16-årig pojke åtalas för övergrepp i rättssak på en gymnasieskola i Växjö. Pojken sökte upp en flicka som han hade misshandlat inför 20 personer på en fest - nu kom han till hennes skola och hotade att döda henne för att hon polisanmält honom för misshandel.

16-årig pojke sökte upp flicka på skola i Växjö och hotade henne: ”Vi somalier dödar araber”
En 16-årig pojke i Växjö sökte upp en flicka på en skola. Han hade misshandlat henne på en fest och hotade att döda henne för att hon polisanmält honom för misshandel. Bilden är arrangerad. Foto: Enrique från Pixabay

När flickan var på en fest i Växjö förra året kom tre oinbjudna killar dit. Hon mötte dem utomhus och försökte avvisa dem.
Då slog den ene killen henne i ansiktet och en annan drog henne i håret, slog henne med knytnävsslag och sparkade på henne så att skador uppstod.
Flickan höll sig ändå på benen. Men dagen efter sökte hon sjukvård för sina skador: sprucken läpp, buksmärta, svullnad, rodnad i ansiktet och på näsan och svullen och blå höger lillfinger.
Ett antal vittnen såg att pojkarna misshandlade flickan. Festen spårade ur och polisen kom till platsen.

Den misstänkte pojken och flickan är båda 16 år gamla. De går inte på samma gymnasieskola i Växjö.
Pojken fick veta att flickan hade polisanmält honom och sökte upp henne på den skola hon går på.
Strax efter lunch en dag i december förra året kom han till hennes skola. Han hade med sig tre killar, säger flickan i förhör med polisen.
Flickan och en kompis satt och pluggade när den misstänkte pojken kom fram till dem tillsammans med de tre killarna.
Pojken satte sig vid deras bord och sa att han visste att hon anmält honom. Han sa att han skulle döda henne och hennes kompis och att han vet var hon bor. Sedan frågade han henne hur det kändes att veta att veta att hennes liv kommer förändras. Att detta bara var början.
Hon svarade att hon vet var han bor också. Pojken sa till henne att det var dumt sagt och att hon ska dö och att hon ska låsa sina dörrar.

Flickans kompis sa till pojken att det är osmart att komma till skolan och hota när flickan har polisanmält honom. Pojken sa då till henne att inte lägga sig i.
Hennes kompis tog upp sin mobiltelefon och började filma. Pojken sa till kompisen att sluta filma och ta bort inspelningen. Han sa att även kompisen skulle dö, att han har dödat två personer tidigare och att ”vi somalier dödar araber”.

Kompisen, som har arabiskt ursprung, berättar att hon först blev lite rädd när han sa att hon skulle dö. Men när han började prata om araber och somalier tyckte hon bara att det hela blev löjligt.
Flickan vet inte om han menade att han skulle döda dem på riktigt men hon blev rädd. Hon säger att han slog henne inför 20 personer på festen så han verkar inte bry sig om vittnen.
Hon har en videofilm på pojken när han kommer fram till dem i skolan men man hör inte själva hotet.

Den 16-årige pojken kom tillbaka till skolan dagen efter igen och verkade leta efter henne. Flickan höll sig undan då. Hennes kompis berättar i förhören med polisen att det inte skulle kännas bra att vittna mot pojken eftersom hon känner till vem han är och vilka personer han umgås med.

Det här ärendet har väckts av Åklagarkammaren i Växjö. Den åtalade pojken är tidigare dömd för rattfylleri.


HANS NILSSON