VÄXJÖ 2022-11-19 KL. 15:00

15-åringen ville knivdöda elev på Fagrabäckskolan: ”Händelsen kan påverka andra elever att använda våld”

Av Hans Nilsson

VÄXJÖ. En 15-årig pojke på Fagrabäckskolan i Växjö knivhögg en jämnårig pojke på skolan i slutet av september - sedan jagade han en annan pojke med kniven i högsta hugg. Pojken har nu dömts för försök till mord, grovt olaga hot och olaga hot. Straffet blev sluten ungdomsvård i ett år och två månader. Han döms också att betala skadestånd på runt 225 000 kronor till pojkarna.
- Det finns alltid en risk att en sån här händelse kan påverka andra elever på skolan att använda våld. Det är något som föräldrar och även vi på skolan måste vara mer uppmärksamma på, förklarade rektorn på Fagrabäckskolan i Lokaltidningen nyligen.

15-åringen ville knivdöda elev på Fagrabäckskolan: ”Händelsen kan påverka andra elever att använda våld”
Det var den 29 september som den 15-årige pojken gick till knivattack mot en pojke på Fagrabäckskolan och högg honom med två hugg. Polisen kom till skolan och grep 15-åringen som nyligen dömdes till sluten ungdomsvård. Foto: Hans Nilsson

Det var en torsdagsförmiddag den 29 september som den 15-årige pojken gick till attack med en kniv mot en annan pojke, som är klasskompis, på Fagrabäckskolan.
Men 15-åringen hade då redan dödshotat den andre pojken på sociala medier. Enligt förhören ska 15-åringen några dagar innan mordförsöket ha hamnat i bråk och kallat en flicka för grova saker på en kemilektion på skolan.
När eleverna hade orientering i Fyllerydsskogen blev det slagsmål i skogen när två pojkar i klassen förklarade att de stöttar flickan. Det var då den 15-årige pojken bestämde sig för att en av pojkarna måste dö, har han sagt i förhör.

Den 29 september hade han en kniv med sig till skolan och gick till attack och högg den andre pojken med två hugg mot halsen och på armen strax under höger axel. Han låste in sig på en toalett för att få skydd. Läkare säger i förhör att hugget mot halsen bara var millimeter från de stora kärl som förser armen med blod, rapporterar SVT Nyheter. Pojken hade otrolig tur, enligt läkaren. Skadorna från de två knivhuggen var lindriga.
Polis och ambulans larmades till Fagrabäckskolan. Polisen grep den misstänkte pojken på plats och den skadade pojken fördes med ambulans till sjukhuset.

Övervakningskameror fångade händelseförloppet där den ene pojken blev knivhuggen. De övervakningsfilmerna har åklagaren kunnat använda som bevisning, desssutom fanns det flera vittnesförhör och hot som skrivits på internet.
Enligt Växjö tingsrätt var det rena tillfälligheter som gjorde att det inte slutade med dödlig utgång. Tingsrätten anser dessutom att 15-åringen planerat överfallet.
Man konstaterar i domen att 15-åringen hade ett uppsåt att se till att den andre pojken skulle avlida. Han hade bland annat googlat på straffet för mord om man är under 18 år.
Med kniven i handen jagade den dömde 15-åringen även en annan pojke som är elev på skolan och skrek hotfulla ord om att han också skulle få kniven i sig. Han döms för olaga hot även i det fallet.
Förutom att han blev dömd till sluten ungdomsvård i ett år och två månader ska han dessutom betala skadestånd på 207 200 kronor till den knivhuggne pojken och 25 000 till den andre pojken som han jagade.

Händelsen skakade om skolan rejält och elever och föräldrar har varit oroliga efter knivdådet. Rektorn på Fagrabäckskolan, Roberth Eriksson, anmälde händelsen till Arbetsmiljöverket som olycksfall och fysiskt våld. Vilket Lokaltidningen har skrivit om.
- Det är tragiskt att det här ska hända. Men det här en stor arbetsplats med 440 elever och totalt 600 personer om dagarna om man räknar in lärare och personal. Sånt här händer ändå inte så ofta, men vi ser ju att det sker våldsamheter i samhället och skolan blir en spegelbild av samhället, förklarade Roberth Eriksson nyligen i en intervju med Lokaltidningen.
- Elever, personal och föräldrar och vårdnadshavare har varit oroliga. Vi har kopplat in elevhälsan för de elever som har behövt prata och vi har informerat föräldrarna. För att skapa lugn och trygghet på skolan har vi varit betydligt fler vuxna i korridorerna efter händelsen.hans nilsson