NYHETER 2021-10-22 KL. 16:00

”Vi har omsatt 12 miljoner på 25 år”

Av Josefin Petersson

”Vi har omsatt 12 miljoner på 25 år”
Anneli Johansson, Bertil Olsson och Siv Johansson. Foto: Josefin Petersson

VISLANDA. Röda Kors kretsen i Vislanda har funnits i 100 år, hade det inte kommit en pandemi i vägen så hade de tänkt fira, nu blir det nog bara något litet firande i höst. Under de senaste 25 åren har de omsatt 12 miljoner och skänker i snitt 200 000 till välgörenhet varje år.
Kupan Röda Korset Vislanda har funnits i cirka 25 år, de började med något som hette Torg Glatt, på Brända tomten vid ICA Nära Dackehallen, sedan var de där Tonis Florist är idag, sedan köpte de huset där de är idag för 20 år sedan.
– Vi äger det här huset, det är ovanligt att det är en förening som den här som äger ett eget hus. Det var en skola från början, men det har också varit kommunhus, bibliotek och polishus, säger Bertil Olsson, ordförande i Kupan Röda Korset Vislanda.

Bertil Olsson berättar att det är ovanligt att det finns en sådan här Röda Kors kupa i ett litet samhälle, de brukar finnas i de stora samhällena och städerna. I Alvesta kommun finns det sex kretsar, Moheda, Slätthög, Alvesta, Vislanda, Skatelöv och Västra Torsås. Men Kupan Röda Korset i Vislanda drivs inte bara av Vislandas krets utan de har en samverkan med kretsarna i Skatelöv och Västra Torsås, de hjälper bland annat till när det är öppet på lördagar.
– I förhållande till det här lilla samhället är vi försäljningsmässigt bäst i Sverige vill jag hävda. Sedan vi startade för 25 år sedan har vi haft en omsättning på 12 miljoner kronor, vilket innebär att vi varje år säljer för 500 000 kronor, av de pengarna går överskottet på ungefär 200 000 tusen till välgörenhet, säger Bertil Olsson, ordförande i Kupan Röda Korset Vislanda.
– Varje krets bestämmer själva var vi vill skicka pengarna inom vissa ramar, under Världensbarn skänkte vi hela dagskassan en vecka plus sparbössan. Vi har skänkt till projektet Aldrig Ensam, Katastrofhjälpen, Världens barn. Något som vi också skänkt mycket till är Litauenhjälpen, där vi skickar kläder två gånger varje år och då skänker vi ungefär 200 säckar, säger Siv Johansson, styrelsen i Kupan Röda Korset Vislanda.

Siv Johansson berättar också att de flesta kunderna skryter om dem, att de har det rent, snyggt och väl i ordning. Det kommer många utifrån långvägar som inte bor i Vislanda och många danskar och tyskar. Däremot är vislandaborna otroligt duktiga på att lämna in saker och det är de otroligt tacksamma för.
– Huvudsakligen lämnas det in mest kläder, men det som flest köper är prylar, där bland annat både böcker, inredning, glas och porslin ingår. Sedan säljer vi ungefär lika mycket av möbler och kläder. Det roligaste tycker jag är att ungdomar har börjat komma mer och handla, vilket säkert handlar mycket om det här som är väldigt viktigt just nu med återbruk i stället för slit och släng, säger Anneli Johansson, som är anställd på 50 procent sedan fem år tillbaka.

I början på pandemin förra året stängde de ingen helt och hållet i 2,5 månad, sedan tidigare har de i alla år haft öppet alla dagar utom söndag. De öppnade upp i juni i förra året, nu har de öppet måndagar, onsdagar och lördagar. Men det har visat sig att försäljningen har gått tillbaka till samma försäljning som de hade när de hade öppet alla dagar.
– Vi är åtta personer som driver det ideellt, men vi söker alltid ideella som vill komma hit och jobba. De flesta av oss är pensionärer. Man får komma hit på sina egna villkor, sitter man ensam så ska man kunna komma hit och få sällskap och känna sig behövda, Röda Korset är en social, ideell verksamhet, avslutar Siv Johansson.

Josefin Petersson