NYHETER 2020-5-22 KL. 16:27

Utspring trots corona: ”Vi vill ge eleverna en minnesvärd avslutning på deras gymnasietid”

Av Hans Nilsson

Utspring trots corona: ”Vi vill ge eleverna en minnesvärd avslutning på deras gymnasietid”
Växjö kommun tillåter studentutspring på Katedralskolan, på bilden, och på Kungsmadskolan och Teknikum den 9-12 juni. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Flera kommuner i landet stoppar studentavslutningen i år på grund av coronasmittan. Men Växjö kommun tillåter studentutspring på Katedralskolan, Kungsmadskolan och Teknikum. - Vi vill ge eleverna en minnesvärd avslutning på deras gymnasietid, förklarar Christian Sandahl, gymnasiechef på Växjö kommun.
Trots coronasmittan kommer eleverna på de tre kommunala gymnasieskolorna i Växjö få göra sina studentutspring. Med start tisdagen den 9 juni och till och med fredagen den 12 juni.
Men det blir under andra former än normalt. Det kommer ske klassvis enligt ett schema och med begränsad publik. Anhöriga samlas avskilt och med bra avstånd till andra familjer.

Detta är utgångsläget utifrån nuvarande lägesbild, påpekar Christian Sandahl, gymnasiechef på Växjö kommun.
- Vi gör bedömningen att vi kan genomföra utspringet under begränsade former. Det får högst vara två anhöriga per elev, och vi kommer ha kontroller vid skolgården så att det inte blir fler som släpps in. På skolgården kommer det finnas markeringar så att man vet var man ska stå så man inte står för nära varandra, förklarar Christian Sandahl.
- Vi har dialog med smittskyddet i regionen och med skolläkare om det här. Som smittläget ser ut nu så kommer det här att genomföras under begränsade och kontrollerade former på våra gymnasieskolor.

Christian Sandahl lägger till att om smittläget i regionen och kommunen förändras fram till vecka 24 kan riktlinjer och upplägget kring studenten ändras med kort varsel. Man kommer följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och ha dialog med polisen. Studentutspringet räknas inte som en offentlig tillställning eller en allmän sammankomst om det sker på skolans mark, enligt polisen.
Därför omfattas det inte av regeringens beslut om begränsning på 50 personer. Skolorna själva är arrangörer och ansvarar för säkerheten och att Folkhälsomyndighetens råd följs om bland annat social distansering.
- Det kommer vara maximalt 100 personer utomhus på skolgården samtidigt, vi kommer ha personal som ser till att det blir så. Men det är inte säkert att det blir så många, och det är tillåtet i det här fallet och genomförbart, säger Christian Sandahl.
- Visst har vi tvekat över om det går att genomföra detta, men eleverna har jobbat hårt i tre år och de är värda en minnesvärd avslutning.
Inga andra större samlingar, ceremonier eller parader där klasserna blandas tillåts. Studentflaken är förbjudna av Transportstyrelsen och någon studentbalen lär det inte bli i Växjö, tror Christian Sandahl.




hans nilsson


Växjö kommun tillåter studentutspring trots coronasmittan. - Eleverna har jobbat hårt i tre år och de är värda en minnesvärd avslutning, säger Christian Sandahl, gymnasiechef Foto: Pressbild