NYHETER 2021-7-12 KL. 17:00

Tam Nak Thai satsar på egen hemkörning av mat

Av Hans Nilsson

Tam Nak Thai satsar på egen hemkörning av mat
Tam Nak Thai i Växjö har köpt en elbil för att de själva ska sköta leveranserna av mat till kunderna. - Jag vill se bilen rulla hela dagarna, på helgerna kör vi väldigt mycket, förklarar Nopavin Nualkam, ägare av Tam Nak Thai Foto: Hsns Nilsson

VÄXJÖ. De flesta restauranger låter andra företag sköta hemkörningen av mat till kunderna - Tam Nak Thai i Växjö har köpt en elbil för att de själva ska sköta leveranserna.
- Det går ganska bra, vi har 15-20 körningar i snitt per dag, säger Nopavin Nualkam, ägare av Tam Nak Thai.
Tam Nak Thai i Strykjärnet som serverar asiatisk mat är en av de där restaurangerna som har klarat sig ganska bra i coronakrisen.
En förklaring är att man hade byggt upp en stor del av verksamheten på hemleveranser och take away redan innan corona. Den delen av verksamheten på Tam Nak Thai har ökat rejält under pandemin när folk har jobbat hemifrån eller inte velat gå på restaurang.
Men istället för att låta andra företag helt sköta hemkörningen av mat från Tam Nak Thai har nu ägaren investerat 300 000 kronor i en ny elbil, Peugeot e-208, för att köra hem maten till kunderna. De kör ut med mat i en radie av fem kilometer från restaurangen.
- Våra kunder gör beställningen via vår hemsida eller via foodora, men när de gör det via foodora är det vi själva som nu kör ut med maten med vår bil. Det betyder att vi inte behöver betala utkörningsavgiften till foodora och på det viset sparar vi 39 kronor per körning, berättar Nopavin Nualkam.
En man i personalen jobbar med detta på halvtid och Nopavin Nualkam kör också ibland.
- Vi har kört i tre månader, det är ingen succé än. Jag vill se bilen rulla hela dagarna, men på helgerna kör vi väldigt mycket, förklarar Nopavin Nualkam.
Tam Nak Thai har fått statligt bidrag på 70 000 kronor i miljöbonus för köpet av elbilen. Den står på Norrtullskolans parkering och laddas med el.
- Vi behöver bara betala parkeringsavgiften. Elbilen är ett bra köp som kommer löna sig för oss med tiden, säger Nopavin Nualkam.

Hans Nilsson


- Vi har kört i tre månader, det är ingen succé än. Jag vill se bilen rulla hela dagarnat, säger Nopavin Nualkam, ägare av Tam Nak Thai Foto: Hsns Nilsson



Nopavin Nualkam på Tam Nak Thai.har fått statligt bidrag på 70 000 kronor i miljöbonus för köpet av elbilen. Den står på Norrtullskolans parkering och laddas med el. Foto; Hans Nilsson