NYHETER 2020-11-13 KL. 17:00

Skivmässan ställs in - men Växjö får ändå en skivmässa

Av Hans Nilsson

Skivmässan ställs in - men Växjö får ändå en skivmässa
- Så fort jag fick veta att skivmässan på IOGT ställdes in bestämde jag mig för att ha en mini-skivmässa i Växjö. Annars hade jag inte haft det, säger Marko Runne på Norra Skånes Skivbörs, som har 2 Chance Vinyl i Helsingborg. Foto: Privat

VÄXJÖ. Den planerade skivmässan den 28 november på IOGT-NTO ställs in - men det blir ändå en skivmässa samma dag i Växjö. På Royal Corner den 28 november ordnas nämligen en skivmässa i miniformat av Norra Skånes Skivbörs.
- Det finns ett sug efter en skivmässa i Växjö. Vi blir fyra säljare och 30 000 skivor, säger Marko Runne på Norra Skånes Skivbörs.
Peter Johansson och Niklas Fouckt som håller i skivmässan vid Vattentorget i Växjö sedan många år var tvungna att ställa i den i maj i år på grund av corona.

Nu hoppades de in i det längsta att kunna arrangera höstens skivmässa den 28 november.
Det som gav dem hopp var att smittspridningen sjönk under sommaren, men under hösten och främst den senaste tiden har smittan satt fart igen.
Smittspridningen gör att de känner att det blir omöjligt att ha skivmässan den 28 november.
- Vi ställer in och det är jättetråkigt, men det är egentligen inget snack om saken faktiskt. 2020 blir ett hack i protokollet. Nu siktar vi på att ha skivmässa den 15 maj 2021 istället, säger Peter Johansson.
- Vi funderade på att göra som i Kalmar på deras skivmässa för ett tag sedan, de hade 50 personer totalt i lokalen med säljare och besökare. Men folk får sitta och vänta länge på att släppas in och säljarna säljer dåligt. Alla inblandade skulle bli besvikna i Växjö, lägger han till.

Men det blir ändå en skivmässa i miniformat i Växjö lördagen den 28 november. I alla fall som det ser ut nu.
Det är Norra Skånes Skivbörs som har hyrt den stora konferenslokalen på 180 kvadratmeter på Royal Corner på Liedbergsgatan i Växjö.
Där ska fyra säljare finnas på plats klockan 11 till 15 den 28 november.
- Så fort jag fick veta att skivmässan på IOGT ställdes in bestämde jag mig för att ha en mini-skivmässa i Växjö. Annars hade jag inte haft det, men nu uppstod det ju ett tomrum när de ställde in, förklarar Marko Runne, som också driver skivbutiken 2 Chance Vinyl i Helsingborg.
- För 20 år sedan var jag på skivmässan i Växjö och sålde skivor, och jag känner skivsamlare i Växjö. Det är en liten värld.
De fyra säljarna blir Marko Runne, en säljare från Växjötrakten, en säljare från Göteborg och en från Hamburg i Tyskland.
Totalt har de 40 meter skivor, eller 240 backar med vinyl och massor av lådor med cd-skivor, med sig, enligt Marko Runne.
Det blir både skivor och kassetter i olika musikstilar. Norra Skånes Skivbörs har arrangerat skivmässor i miniformat i Malmö och Ystad sedan corona slog till.

Att smittspridningen nu ökar dramatiskt och att råden skärpts fram till den 26 november till en början är inget som stoppar mässan i Växjö, tror Marko Runne.
- Vi var ända uppe i Gävle för ett tag sedan och hade mini-skivmässa, och under tre dagar där kom det uppåt 600 besökare. I Ystad i somras hade vi 400 besökare.
- Vi följer ju rekommendationerna hela tiden. Det är en in och en ut och inte mer än 50 åt gången totalt. Vi har personer som vaktar vid dörren. In i det längsta kommer vi att försöka arrangera mässan i Växjö, säger han.

hans nilsson


- Vi följer rekommendationerna hela tiden. Det är en in och en ut och inte mer än 50 åt gången totalt. Vi har personer som vaktar vid dörren, säger Marko Runne på Norra Skånes Skivbörs. Foto: Privat



På Royal Corner i Växjö den 28 november planerar Norra Skånes Skivbörs att ha en skivmässa i miniformat med 30 000 skivor och fyra säljare. Foto: Privat