NYHETER 2021-10-22 KL. 07:00

Ny körskola i Växjö”Jag ville komma hem till Växjö igen”

Av Thomas Edgren

Ny körskola i Växjö”Jag ville komma hem till Växjö igen”
Två nya toppmoderna bilar är på väg att levereras till körskolan. ”Vi kommer att erbjuda bilar med både automat och manuell växellåda”, säger Kristoffer Petersson. Foto: Thomas Edgren

Växjö får ännu en trafikskola. Det är paret Kristoffer Petersson och Therés Karlsson som under hösten flyttat till Växjö för att starta en filial till sin trafikskola i Karlskrona. Kristoffer är född och uppvuxen i Växjö och längtade hem efter ett antal år i Blekinge.
- Vi har fått tag på en bra lokal på Lineborgsplan som vi specialinrett för att passa dagens typ av trafikundervisning med teorisal och personalrum. Vi har hamnat nära eleverna i de tre kommunala gymnasieskolorna och vi vill ju vara nära våra blivande körskoleelever!

Namnet på nya trafikskolan är Kronans Trafikskola, vilket även den i Karlskrona heter, som grundades 2018. Den kommer att fortsätta drivas, främst med hjälp av anställda, medan Kristoffer och Therés vill ägna större delen av sin tid här i Växjö. Inom någon vecka kommer de första Växjöborna kunna skriva in sig och boka sina körlektioner, samtidigt som två fabriksnya bilar levereras till trafikskolan.

På sikt är Kristoffer säker på att fler trafiklärare kommer att behövas vid Kronans Trafikskola. Trenden att ta körkort har nu ökat igen efter att pandemin långsamt släppt greppet. Samtidigt väntar stora årskullar elever som snart fyller 18 år.
- Men det är svårt att få tag på kompetenta personer. I en ny undersökning konstaterades att det är brist på 700 trafiklärare i landet, och här i syd är bristen störst. En orsak är att många gått i pension de senaste åren, men sedan är det nog så också att branschen inte promotat detta yrke tillräckligt.

Vad skiljer er från andra trafikskolor då?
- Vi vill se till varje människas behov och ge kärlek och omtanke. Trafikläraryrket är mer än att bara sätta eleven i en bil. Det handlar om att hjälpa eleven att känna trygghet under lektionerna. Alla positiva kommentarer på vårt Instagramkonto säger ju en del om oss, och det känns skönt att läsa dessa och den uppskattning vi fått i Karlskrona, menar Therés.

Hur många lektioner behöver man ta och när får man börja övningsköra?
- Det är väldigt individuellt med antalet lektioner. Men runt 20 lektioner kan vara ett bra riktmärke, så är det viktigt att du kör privat hemma också som ett komplement. Du kan anmäla dig till en introduktionskurs när du är 15 år och nio månader gammal och börja övningsköra för personbil när du fyllt 16 år. Kunskapsprovet får du dock inte genomföra förrän du fyllt 18 år, och vilket du måste ha klarat innan du gör körprovet, förklarar Therés Karlsson.

Thomas EdgrenNya flervåningshuset på Lineborgsplan rymmer Kronans Trafikskola, som Kristoffer Petersson och Therés Karlsson startat. Foto: Thomas Edgren”Våra elever är alltid välkomna att dricka kaffe och ”hänga här” även om de inte har körlektion just för stunden. De ska trivas här och prata med andra elever”, menar Therés Karlsson. Foto: Thomas Edgren