NYHETER 2021-7-5 KL. 17:31

"Mitt matställe fyller en funktion i byn"

Av Hans Nilsson


Karin Darwish har drivit Grimslövs Matservice sedan 1984. Några planer på att sluta har hon inte än trots att hon är 69 år. - Det här jobbet är så roligt och jag gillar att träffa folk, säger hon. Foto: Hans Nilsson


GRIMSLÖV. Karin Darwish har varit med och drivit Grimslövs Matservice ända sedan 1984 - när hennes man gick bort för 20 år sedan tog hon över rörelsen. Det har hon inte ångrat.
Nu går det bättre än någonsin för Grimslövs Matservice med försäljningen av pizzor och gatuköksmat.
- Jag känner att mitt matställe fyller en funktion i byn, och jag har inga planer på att trappa ned så länge jag är frisk och tycker att det här är roligt, säger 69-åriga Karin Darwish.
Det är söndag och det är fullt upp på Grimslövs Matservice på Skatelövsvägen 33. Telefonen ringer hela tiden med nya beställningar av pizzor och gatuköksmat.
Som tur är har Karin Darwish folk hon kan kalla in för att hjälpa henne med maten. Det är en 72-årig väninna som hoppar in akut ibland och en timanställd kvinna som är 67 år som rycker in då och då.
- Hämtmat har ökat väldigt mycket under pandemin. En bra helg kan jag göra 100 pizzor, det är mycket i lilla Grimslöv. Snittet ligger på 80 till 100 pizzor på en helg. Jag har aldrig sålt så mycket pizzor och gatuköksmat som det senaste året, berättar Karin Darwish.
De här lokalerna har varit en populär mötesplats för både unga och äldre i byn i många år. Det var det redan när det drevs kafé där. Men 1984 var kaféet till salu och då slog Karin och hennes man Samy Darwish i Växjö till och köpte det.
- Min man jobbade på Volvo i Braås och jag var undersköterska på Växjö lasarett. Men han kände att han ville ha något eget. Så vi köpte det och drev det ihop, och jag gick ned på halvtid som undersköterska, säger hon.
- Det gick jättebra för oss, vi hade ju ingen konkurrens från andra pizzerior i Grimslöv och vi har hela tiden haft mycket ungdomar hos oss i serveringen.
Men för runt 20 år sedan blev hennes man svårt sjuk. Han fick problem med hjärtat och dog vid 54 års ålder. Där stod Karin plötsligt helt ensam med en restaurang.
- Innan min man dog sa han till mig att jag skulle sälja, men jag tvekade aldrig över att ta över. Jag bodde redan i huset, vi var etablerade i Grimslöv och jag trivdes jättebra med jobbet.
Karin slutade jobba som undersköterska och satsade helt på Grimslövs Matservice. Det fortsatte att gå bra, och 2009 kom en ny man in i bilden, Gösta Rydén från Borås.
- Vi hjälptes åt med allt möjligt, det var fantastiskt. Han skötte pappersarbetet och var fenomenal på att lägga upp exotiska plankor. Men jag har haft otur med mina män, han fick också problem med hjärtat och dog 2019. Vi fick fina tio år ihop, när jag blev ensam igen kändes det gott att ha Grimslövs Matservice.
Våren 2020 kom nästa prövning för Karin när coronapandemin slog till.
- Jag slutade ha serveringen öppen då, det blev lätt trängsel vid pizzabordet. Istället har kunderna fått beställa maten och hämta den i kioskluckan och det har gått jättebra. Innan pandemin hade jag mycket beställningar av tårtor, smörgåstårtor och exotiska plankor till olika sällskap, men det har ju minskat eftersom folk inte har träffats på samma sätt.
Nu hoppas Karin att pandemin ska ebba ut och att allt ska återgå till det normala igen. Hon ser fram emot att öppna serveringen och få många tårtbeställningar.
Några planer på att sluta har hon inte trots att hon är 69 år.
- Nej, det är klart att jag inte kan fortsätta i 20 år till, men det här jobbet är så roligt och jag gillar att träffa folk. Det här är en mötesplats i byn, och jag känner nästan alla. Det är en liten by, säger hon.








- Hämtmat har ökat väldigt mycket under pandemin. En bra helg kan jag göra 100 pizzor, det är mycket i lilla Grimslöv, berättar Karin Darwish. Foto: Hans Nilsson



Kunderna har fått hämta maten av Karin Darwish i kioskluckan under pandemin. Foto: Hans Nilsson