NYHETER 2020-11-22 KL. 18:42

Lucas släpper ny skiva mitt i coronapandemin

Av Hans Nilsson

Lucas släpper ny skiva mitt i coronapandemin
Lucas Scheffold har precis kommit ut med sitt 15:e album. - Om det är något jag vill ska spridas till eftervärlden så är det just de sånger jag skrev på 80-talet och som jag nu har gjort klara, säger han. Foto: Pressbild

INGELSTAD. Mitt i coronapandemin släpper musikern Lucas Scheffold i Väderlanda en ny skiva, ”I oändlighetens heliga sol”. Ett album han har jobbat på i flera år.
- Det har varit en liten tröst för mig att spela in skivan i den här hemska pandemin, säger Lucas Scheffold.
Lucas Scheffold, 54 år, har levt på musiken i snart 35 år.
De senaste tio åren har han jobbat som ljudtekniker åt bland annat Musik i Syd och Kafé de luxe i Växjö.
Dessutom har han gjort flera produktioner med andra artister i sin inspelningsstudio på gården utanför Väderlanda där han och hans sambo Helle Andersen bor.
Men coronapandemin har satt käppar i hjulet för honom precis som för de flesta andra kulturarbetare.
- Jag har bara haft två uppdrag sedan i våras. Nu skulle jag ha jobbat igen som ljudtekniker här i november, men så kom ju de nya restriktionerna, säger Lucas Scheffold.
- Det är tufft nu, men vi klarar oss tack vare att vi inte är fast i maskineriet. Vi odlar själva och satsar på självhushållning, lägger han till.

Lokaltidningen skrev nyligen om att Region Kronobergs kulturnämnd och regionala utvecklingsnämnd nu gör en extra satsning på 1, 4 miljoner kronor för att stödja kulturskapare i Kronoberg.
Man delar bland annat ut ytterligare 30 arbetsstipendier á 30 000 kronor som kulturskapare får söka fram till den 20 november, med anledning av coronapandemin.
Lucas Scheffold är en av de kulturskapare i Kronoberg som har sökt stipendiet.
- Jag fick veta om stipendiet för några dagar sedan, och jag har precis sökt det. Om jag får det skulle jag kunna behålla min verksamhet, så det är oerhört viktiga pengar, säger Lucas Scheffold.
Eftersom jobben har uteblivit under pandemin har Lucas Scheffold fått tid åt sitt eget musicerande.

Han började jobba på ett album redan 2013 med sånger som bygger på musik han skrev i slutet av 80-talet och som har levt kvar.
Det är dessa sånger han nu har färdigställt och spelat in i sin studio. Resultatet heter ”I oändlighetens heliga sol”, hans 15:e album totalt som soloartist. Han har dessutom gett ut ytterligare fem album i medverkan med andra musiker.

På den här plattan gästspelar Sven Kihlström, före detta slagverkare i Sågskära och Hampus Klang, gitarrist i Bullet.
- Jag är supernöjd med den här plattan. Om det är något jag vill ska spridas till eftervärlden så är det just de sånger jag skrev på 80-talet och som jag nu har gjort klara, säger han.
Lucas Scheffold, som kommer från Stockholm från början, har spelat gitarr sedan han var elva år.
Han valde tidigt en alternativ väg i livet.
- Jag har aldrig velat foga mig, jag flyttade till Göteborg och var med och ockuperade hus i stadsdelen Haga 1987 när staden ville göra om lägenheter till dyra bostadsrätter. Från 1985 och tio år framåt levde jag sedan på att vara gatumusikant, berättar Lucas Scheffold.
- Jag spelade runtom i Skandinavien och även på vintern. Det är inget liv i lyx, men jag hade väldigt låga fasta kostnader så jag klarade mig på de pengar folk gav mig. Men till slut tröttnade jag på orden jag sjöng och den lilla respons jag fick som gatumusikant.
Han gav dessutom ut sitt första album 1987, ”Ballader om livet”.
- Jag var en singer-songwriter influerad av Pink Floyd på den tiden. Det var mycket melankoli och olycklig kärlek, och politiska och existentiella texter, berättar han.
Men i början av 90-talet svepte det in en ny folkmusikvåg med band som Hedningarna. Lucas Scheffold drogs med i den vågen.

Han bodde i ett kollektiv i Skogsnäs nära Sollefteå i Norrland och byggde en studio där och började spela in folkmusik.
- Jag gjorde enbart instrumental folkmusik i flera år, ingen sång alls, och reste runt och spelade på spelmansstämmor på 90-talet. Det var en underbar tid. Många fortsatte och reste från stämma till stämma.
Det som förde honom till Småland var kärleken. Han träffade sin blivande sambo Helle Andersen i Köpenhamn när han var gatumusikant.
Hon är också musiker och spelar elbas. Men hon kunde inte flytta till Norrland och han hade ingen lust att bo i en storstad igen.
De valde att flytta ihop i Småland, och det var tack vare en del gemensamma vänner i Kronoberg som Ingemar Karlsson i Uråsa.
Först bosatte de sig i ett litet hus utanför Emmaboda. Efter några år gick flytten till Ingelstad och 2007 tog de över en gård utanför Ingelstad, där han har Väderlanda Skogsstudio.

Under alla år från mitten av 80-talet har Lucas Scheffold lyckats försörja sig enbart på musiken. Det är inte så många som klarar det.
- Jag har varit förhållandevis envis och jag har inte oroat mig. Sedan har jag ju inte satt mig i en situation med banklån heller.
- Men nu känner jag att min försörjning i framtiden inom musiken är oviss med tanke på pandemin. Det kanske blir svårare att jobba inom kultursektorn på samma sätt efter det här, tror Lucas Scheffold.




hans nilsson



Lucas Scheffold har gjort flera produktioner med andra artister i sin inspelningsstudio Väderlanda Skogsstudio på gården utanför Väderlanda där han och hans sambo Helle Andersen bor. Foto: Jonas Carlsson