NYHETER 2020-6-21 KL. 16:29

Ljusare tider väntar klädbutiken: ”Nu säljer vi kostymer igen”

Av Hans Nilsson

Ljusare tider väntar klädbutiken: ”Nu säljer vi kostymer igen”
Försäljningen av kostymer på Brothers gick otroligt trögt i mars och april. - Men i maj kom försäljningen av kostymer igång igen, nu säljer vi bra, säger Joakim Olofsson, butikschef på Brothers i Växjö. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. När coronakrisen slog till i mars fick Brothers i Växjö en rejäl smäll och tappade kunder precis som de flesta andra klädbutiker - men de senaste veckorna har det vänt.- Vi är på banan igen, vi är vinnare, säger Ove Varland, Brothers ägare.- Ja, nu säljer vi kostymer igen, lägger butikschefen Joakim Olofsson till.
Klädhandeln och modebranschen har drabbats hårt av coronakrisen. I Sverige tappade exempelvis klädhandeln drygt 33 procent i april jämfört med samma månad 2019.

Brothers som säljer trendiga herrkläder på Storgatan i Växjö är inget undantag.
Ove Varland, 84 år, i Älmhult äger Brothers i Växjö och hans äldsta dotter äger dessutom Jeansbolaget i Älmhult och Växjö, där den ligger vägg i vägg med Brothers. Ett familjeföretag, med andra ord.
- Vi gjorde stora förluster i mars och april. Så vi samlade alla medarbetare i våra butiker och frågade om vi skulle skita i det här och lägga ned. Nej, vi får inte ge upp, blev svaret. Okej, vad ska vi göra då? Jo, vid drog igång något som vi internt kallar för corona drive, säger Ove Varland.
Nu ser Ove Varland en ljus framtid för Brothers i Växjö och han tror på Växjö som handelsstad. Därför valde han att satsa egna pengar i butiken för att ta sig igenom den värsta delen av krisen.
- Jag plockade en halv miljon kronor ur min egen plånbok för att stötta Brothers. Det är nytt och fräscht kapital som har gått rakt in i butiken, säger Ove Varland.
- Vi är i modebranschen och vi har en väldigt medveten kundkrets. Våra kunder vet mer än vad vi gör om vad kläder ska kosta. Om försäljningen går ned kan vi inte ha samma priser.
- Så vi sänkte prisnivån för att få upp handeln i butiken. De senaste två-tre veckorna har vi blivit attraktiva igen för kunderna. Lönsamheten har minskat, men vi kommer att överleva och det är det viktigaste.

Joakim Olofsson berättar att försäljningen av kostymer aldrig kom igång i mars och april.
- Det är då folk börjar köpa kostymer till studenten, bröllop och konfirmationen och det är en stor del av vår omsättning under året. Vi sålde väldigt lite överhuvudtaget i mars och april, säger Joakim Olofsson.
- Men i maj kom försäljningen av kostymer igång igen, nu säljer vi bra. Kunderna har haft tålamod, vi har ju inte fått så stora lager hemma och leveranserna har tagit tid.

Det är fler åtgärder som har hjälpt Brothers att överleva, tror Ove Varland. I dessa coronatider satte man dessutom upp ett tält utanför butiken så att kunderna kunde handla utifrån och slapp gå in i butiken. Man har ändrat på fasaden för att släppa in mer ljus i butiken och göra den mer attraktiv.
- Det är tråkigt att det ska behöva bli så här med corona, men vi har fått ta till nya grepp för att vi ska klara oss och det kan också vara nyttigt. Vi har anpassat oss mer till den digitala världen och skärpt våra rutiner, förklarar Ove Varland.
- Jag tror att de som kommer klara sig bäst i branschen är familjeföretagen. Med våra förändringar i butiken har vi skapat ny energi och en framtidstro hos de anställda. Vi är inga loosers, vi är vinnare och nu står vi stadigt, slår han fast.

hans nilsson

Ove Varland ser en ljus framtid för Brothers i Växjö och han tror på Växjö som handelsstad. Därför valde han att satsa egna pengar i butiken för att ta sig igenom den värsta delen av krisen. Foto: PrivatBrothers som säljer trendiga herrkläder tappade kunder precis som de flesta andra klädbutiker i mars och april när coronakrisen slog till. Men i maj vände det och nu ser det ljust ut igen, säger butikschefen Joakim Olofsson. Foto: Hans Nilsson


PÅ STARTSIDAN JUST NU