NYHETER 2022-5-6 KL. 17:36

Linn har vigt sitt liv åt hundar: "Jag känner mig välsignad"

Av Hans Nilsson

Linn har vigt sitt liv åt hundar:
- Jag är inte synsk, men jag har ett sjätte sinne för att kommunicera med djur på energinivå, med kroppsspråk och med en outröttlig passion, säger Linn Hohner som har vigt sitt liv åt att jobba med hundar. Foto:; Hans Nilsson

TÄVELSÅS. När Linn Hohner var liten fick hon inte ha en egen hund - men det har hon tagit igen med råge i vuxen ålder. Hela hennes vuxna liv kretsar kring hundar. Nu har hon tre egna hundar, driver hunddagis, rehabiliterar omplaceringshundar och jobbar med att låta personer med autism träffa hundar.
- Jag hade blivit olycklig om jag inte fått jobba med hundar, jag vill leva det här livet till jag dör, säger Linn Hohner.
Linn Hohner växte upp på landsbygden i norra Nederländerna i en liten by som heter Menaldum. En by som är ungefär lika stor som Tävelsås, där hon bor numera.
Redan när hon var några år gammal stod det klart att hennes liv skulle handla om djur.
- Från första början älskade jag djur. Jag ville ha en hund men jag fick aldrig någon hund eller något annat djur heller för mina föräldrar.
- Min mamma sa att jag får ha så mycket djur jag vill när jag blir vuxen. Så jag rastade mina grannars hundar istället, och tog med dem hem till trädgården, minns Linn.

Hon förstod snart att hon hade en speciell förmåga att kommunicera med djur, även kaniner till exempel.
- När jag var fyra år var det en kanin i byn som bet alla som kom nära den. Men jag fick bära den och den var hur snäll som helst mot mig. Jag är öppen, inkännande och sensitiv, och jag har mycket tålamod och observerar mycket. Det känner djuren av.
- Jag är inte synsk, men jag har ett sjätte sinne för att kommunicera med djur på energinivå, med kroppsspråk och med en outröttlig passion, förklarar hon.
Efter att ha gått en handelsutbildning i skolan valde Linn att hoppa på en agrar utbildning.
- Jag ville ju jobba med djur. Här var det även stora djur som boskapsdjur, men jag specialiserade mig på hundar.
Runt 2003 började hon jobba professionellt med hundar och utbildning i staden Leeuwarden. Hundarna har sedan löpt som en röd tråd genom hennes liv och nästan alltid stått i centrum.
Efter att ha träffat en svensk man valde hon 2006 att följa med honom till Sverige. Här startade hon snart hundutbildningar och öppnade en butik som hette “Tex & Terry hund & katt”, som hon sålde 2013.
Under några år drev hon hunddagis i flygplatsens lokaler i Öjaby.

Numera har hon hunddagiset i Tävelsås, runt 15 kilometer söder om Växjö, i det hon kallar för Tallhyddan som är ett eget hus på tomten. På dagiset tar hon emot fem till tio hundar per dag.
- Min man och jag har dessutom tre egna hundar, två katter och 15 höns, och kycklingar. Plus att jag hjälper ett par omplaceringshundar nu. Ägarna har fått ändrade livsomständigheter och kan inte ta hand om hundarna. Jag tar in hundarna och lär känna dem så att jag kan hitta nya ägare åt dem som passar, berättar hon.
För fem år sedan utbildade Linn ett par hundar för människor med autism som diagnos. Det är en linje hon har fortsatt på.
- Jag är anställd hos kommunen som kontaktperson åt fem personer med diagnos inom autismspektrum. Hundarna på dagiset hjälper mig. De här personerna sitter ofta ensamma och har svårt att komma ut, de blir glada av att umgås med hundarna och deras vardag blir nog mindre grå.

Det är hundar dygnet runt i hennes liv.
- Hundar är inte bara ett jobb för mig, det är en livsstil. Jag känner mig välsignad, jag lever det liv jag är skapt för och det är fantastiskt, säger Linn och fortsätter:
- Jag har lättare att komma överens med djur. Jag tycker om folk också, men det är inte så komplicerat med djur som det är med människor. Människor är så noga med hur de profilerar sig, det är inte hundar.
- Det är en överlevnadsstrategi för mig att jobba med hundar. Jag skulle bli deprimerad annars. Min pappa har sagt att ”om vi hade vetat att djur är så viktiga för dig så hade du fått en hund av oss när du var liten”.

Hans nilsson


Det är hundar dygnet runt i Linn Hohners liv. - Hundar är inte bara ett jobb för mig, det är en livsstil. Jag känner mig välsignad, jag lever det liv jag är skapt för och det är fantastiskt, säger hon. Foto: Hans NilssonTorsten är Linn Hohners egen hund. Foto; Hans Nilsson