NYHETER 2020-9-1 KL. 11:57

Jennie har fått ett lyft med Jenkans Secondhand

Av Hans Nilsson

Jennie har fått ett lyft med Jenkans Secondhand
- Jag har fått så mycket beröm för inredningen. Det har varit blinkande neonljus och cyklar, stora gosedjur och stolar som hängt i taket och lekmattor på barnavdelningen, berättar Jennie Westerberg, Jenkans Secondhand. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. I sommar har Jennie Westerberg fått ett rejält lyft med Jenkans Secondhand på IOGT-NTO i Växjö. Nu letar hon efter en ny butikslokal för att kunna fortsätta med sin secondhand. - Jag älskar att hålla på med det här, det har gått så bra att jag kan leva på det, säger Jennie Westerberg.
Under en dryg månad i sommar har Jennie Westerberg hyrt in sig på IOGT-NTO vid Vattentorget. Där har hon byggt upp en helt egen värld av secondhandvaror i den rymliga Sigfridssalen.

Men tisdagen den 18 augusti var sista dagen hon hade öppet i den lokalen. Hyrestiden på IOGT-NTO hade gått ut och Jennie Westerberg ordnade flyttrea och sålde massor av kläder för 10 och 20 kronor per plagg.
- Det var lite hysteriskt, folk ryckte i lådor och väskor. De shoppade samtidigt som jag packade ner sakerna och lastade på bilen, berättar Jennie.
Jenkans Secondhand har inte sett ut som andra ställen av samma typ. Här har man exempelvis kunnat hitta Lena Philipssons mikrofonstativ från när hon vann Melodifestivalen 2004 med ”Det gör ont” och nyare och finare brudklänningar.
- Jag har fått så mycket beröm för inredningen. Det har varit blinkande neonljus och cyklar, stora gosedjur och stolar som hängt i taket och lekmattor på barnavdelningen. Jag vill ha det fräscht och kunna erbjuda något för alla, både nytt, retro och antikt.
- Jag åker ju runt på loppisar i hela södra Sverige och upptäcker gamla saker och ibland hittar jag saker som jag kan återbruka, förklarar hon.

Jennie har jobbat många år inom eventbranschen i hela landet. Hon har varit turnéledare åt Nordman och Linda Bengtzing och jobbat med casting åt Talang på TV 4. De senaste åren har hon jobbat som avdelningschef på Hotel Scandic i Växjö.
Men nu känns det som att hon har hittat ett helt nytt spår i yrkeslivet.
Det stora lyftet kom nu i somras när hon hyrde in sig i Sigfridssalen. Mycket tack vare IOGT-NTO:s läge vid Vattentorget har försäljningen på Jenkans Secondhand nära på exploderat under juli och augusti.
- Det är mycket folk som passerar Vattentorget varje dag. Det har kommit in många ungdomar och handlat, men även äldre. Som bäst sålde jag för 8 000 kronor under en dag på IOGT, och snittet låg på 2 000 kronor per dag, säger Jennie.
- Det är bra siffror. Jag ser ju att jag kan leva på secondhand, och jag har roligt hela tiden när jag håller på med det här.
Jennie hoppas nu kunna hitta en ny lokal centralt i Växjö och fortsätta med Jenkans Secondhand.
Det som började i liten skala som en hobby för Jennie på köp och sälj på Facebook för något år sedan har nu vuxit till något mycket större på kort tid.
- Jag hade så mycket grejer hemma som jag behövde bli av med. Det var leksaker och kläder efter mina tre barn och möbler. Sedan fick jag vara i min brors företagslokaler på Ljungadalsgatan och sälja på outlet där och det gick jättebra. Ett tag hyrde jag in mig på Innergårdens loppmarknad på Klostergatan och sålde väldigt bra där med, berättar hon.
- Jag gillar att göra min egen grej och jag älskar att träffa människor och ge service åt människor. Så det här är något jag verkligen vill satsa på, nu gäller det bara att hitta en ny bra lokal, säger Jennie, vars smeknamn är Jenkan.

hans nilsson



Jenkans Secondhand har inte sett ut som andra ställen av samma typ. Här har man exempelvis kunnat hitta Lena Philipssons mikrofonstativ från när hon vann Melodifestivalen 2004 med "Det gör ont". Foto: Hans Nilsson



I sommar har Jennie Westerberg hyrt in sig med Jenkas Secondhand på IOGT-NTO vid Vattentorget i Växjö. Det har gått väldigt bra. - Jag ser ju att jag kan leva på secondhand, säger hon. Foto: Hans Nilsson