NYHETER 2020-5-24 KL. 16:20

Janusev på Piazza Teatro: ”Det viktigaste är att vi håller oss levande”

Av Hans Nilsson

Janusev på Piazza Teatro: ”Det viktigaste är att vi håller oss levande”
- Vi får se hur det går i sommar, folk stannar i Växjö och kanske går de ut och äter på restaurang då. För så här kan vi inte ha det i ett halvår till, säger Robert Janusev, ägare av Piazza Teatro i Växjö. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. När Lokaltidningen i slutet av mars intervjuade Robert Janusev, ägare av Piazza Teatro i Växjö, tyckte han att läget var nattsvart för hans restaurang. - Det är inte så bra nu heller, det viktigaste är att vi håller oss levande, säger han.
Piazza Teatro på Teatertorget har i flera år varit en mycket populär restaurang. Ägaren Robert Janusev brukar ha fullt med gäster i sin restaurang alla kvällar från onsdag till lördag.

Men när coronasmittan slog till blev det tomt vid borden på Piazza Teatro. I slutet på mars var Robert Janusev nästan chockad efter alla avbokningar och tomma bord.
- Innan hade jag 100 lunchgäster per dag, numera har jag kanske 30-40 gäster på luncherna trots rabatten på 35 procent, sade han då.
Robert Janusev beräknade då att han hade tappat 70-80 procent av intäkterna. Nu har det gått ett par månader och det ser inte så mycket bättre ut.
- På en fredagskväll innan krisen kunde vi ha uppåt 100 gäster. Då var det ju så mycket folk ute i rörelse, det var 700-800 personer ibland i Konserthuset och folk gick på ishockey. Många av dem kom och åt på min restaurang. Men nu är det ingenting sådant, det är ju tomt i stan, säger Robert Janusev.
- Folk är rädda för smittan, men de håller mer i plånboken också. Vi ligger på 60 till 70 procent mindre i omsättning än för ett år sedan samma tid, det är helt sjukt.

Sedan slutet av mars har han tvingats gå ned i antalet anställda från 13 till 8.
- All extrapersonal som varit timanställda har fått gå hem. Resten av de ordinarie anställda har gått ned i tid, berättar Robert Janusev.
- Vi får se hur det går i sommar, folk kommer inte resa iväg. De stannar i Växjö och kanske går de ut och äter på restaurang då. Men den här krisen kommer vara länge, jag är tveksam till om det här vänder i höst ens. Så här kan vi inte ha det i ett halvår till.

hans nilsson



- Men den här krisen kommer vara länge, jag är tveksam till om det här vänder i höst ens. Så här kan vi inte ha det i ett halvår till, säger Robert Janusev, ägare av Piazza Teatro i Växjö. Foto: Hans Nilsson