NYHETER 2020-5-23 KL. 16:24

Hemtjänsten på Gamla Norr hårt ansatt av ungdomsgäng: ”De har gått på fel arbetsgrupp”

Av Hans Nilsson

Hemtjänsten på Gamla Norr hårt ansatt av ungdomsgäng: ”De har gått på fel arbetsgrupp”
Hemtjänstens personal på Gamla Norr i Växjö har utsatts för knivhot, rån, rånförsök, stölder och våldsbrott av ungdomsgäng. - De här gängen har verkligen gett sig på helt fel arbetsgrupp, säger Amra Dedic, undersköterska. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Hemtjänstens personal på Gamla Norr i Växjö har utsatts för knivhot, rån, rånförsök, stölder och våldsbrott av ungdomsgäng vid flera tillfällen det senaste ett och halvt året. Nyligen stals åtta av deras elcyklar vid ett inbrott.
- De är efter oss, men de har gått på helt fel arbetsgrupp, säger Amra Dedic, undersköterska och samordnare.
För ett par veckor sedan tog sig okända gärningsmän in i Anna Trolles hemtjänstgrupps cykelförråd på Framnäsvägen 31 och stal åtta elcyklar till ett totalt värde av drygt 120 000 kronor.
Varje cykel kostar runt 17 000 kronor och den nyaste av dem köptes in för bara några veckor sedan. En av de stulna cyklarna hittades slängd i ett skogsparti i närheten.

Amra Dedic är samordnare för de 30 anställda i den här hemtjänstgruppen som arbetar på Anna Trolles väg, Prebendevägen, Framnäsvägen, Kristina Nilssons väg, Pär Lagerkvists väg, Håkan Sjögrens väg, Österleden och Norremark.
Hon är mycket upprörd över den här stölden.
- Cyklarna är hemtjänstens arbetsverktyg så att vi kan hjälpa våra äldre. De som har stulit cyklarna kan ju tänka på att det skulle ha kunnat vara någon av deras nära och kära som vi hjälper, det skulle kunnat vara deras egen farmor eller mormor, påpekar Amra Dedic.
- Dessutom sker detta i coronatider, det gör det här ännu värre. Det är som att de inte inser vilka tider vi lever i, säger Angelica Lindell, undersköterska och samordnare.

Men det är inte första gången hemtjänsten på Gamla Norr drabbas av brott. Det har skett vid flera tillfällen det senaste ett och ett halvt året.
Personalen är hårt ansatt av ungdomsgäng och kriminella som verkar ha siktat in sig på dem och deras elcyklar.
- De har gått på oss och till och med sprungit efter oss för att stjäla cyklarna. Det har kommit fram 18-19-åringar inne på området vid Kristina Nilssons väg och sagt till personalen att ”vi tar din cykel nu, bara så du vet det”, berättar Amra Dedic.
- För ett tag sedan var det några pojkar från Fagrabäckskolan som bar iväg en av våra cyklar på Österleden. När mannen i personalen kom ut sprang han ifatt dem. Han såg att en av pojkarna hade en kniv, men han knuffade till honom i ryggen och tog tillbaka cykeln. Sedan gick han med pojkarna till Fagrabäckskolan och pratade med deras rektor, säger Angelica Lindell.
Hareth Zidan är en i personalen som kan berätta att han har blivit utsatt för brott. Det skedde vid kvarterslokalen Vitsippan på innergården på Gamla Norr.
- Det var tidigt på kvällen vid nyårsafton, två maskerade killar kom fram till mig och sa att de skulle ta min cykel. Jag blev arg. När de försökte ta cykeln puttade jag till den ena hårt. Sedan sprang de därifrån, berättar Hareth Zidan.
Alla brott har polisanmälts av kommunen. Personalen på hemtjänsten har fått överfallslarm. Gamla Norr har blivit ganska otryggt de senaste åren.
- För fyra år sedan när jag började jobba här var det ett lugnt och tryggt område, men det har verkligen förändrats, säger Amra Dedic.
På området finns ett antal ungdomar som säljer knark och skapar oro. Dessutom har några äldre missbrukare fått lägenhet i området. Lokaltidningen skrev flera artiklar om detta i höstas. Polisen, kommunen och Växjöbostäder bekräftade att det finns stora problem på området.
Då framkom det även att polisen hade upptäckt att langare hade en knarkgömma inne på Coop Nära på Kristinatorget, bakom kaffet på en hylla. Och att boende hade hittat knarksprutor i trapphus och en stor blodig kniv i en tvättstuga.

Nyligen ska ett skjutvapen ha hittats på området av en boende och intill hemtjänstens kontor på Framnäsvägen görs det knarkaffärer, enligt personalen.
Men de anställda på hemtjänsten som Lokaltidningen pratar med är inte rädda.
- Vi är som en familj, vi har en stark sammanhållning och vi har roligt ihop i den här arbetsgruppen. Det är en stark grupp. Så de här gängen har verkligen gett sig på helt fel arbetsgrupp, vi är inte rädda för dem och vi kommer inte ge oss, slår Amra Dedic fast.

hans nilsson



Nyligen stals åtta av Anna Trolles hemtjänstgrupps elcyklar. - Cyklarna är hemtjänstens arbetsverktyg så att vi kan hjälpa våra äldre, påpekar Amra Dedic och Angelica Lindell, undersköterskor och samordnare. Foto: Hans Nilsson



Hemtjänstens personal på Gamla Norr i Växjö är hårt ansatt av ungdomsgäng. Men de backar inte för dem. - Vi är inte rädda för dem, säger undersköterskan Amra Dedic. Foto: Hans Nilsson