NYHETER 2021-4-11 KL. 13:58

Bredvik växer så det knakar: ”Fantastiskt område”

Av Hans Nilsson

Bredvik växer så det knakar: ”Fantastiskt område”
Det kommunala bostadsbolaget bygger 70 hyresrätter på Bredvik. Maria Säterdal, vd för Växjöbostäder och Rene Jaramillo (M) ordförande i Växjöbostäder, är mycket stolta över bygget. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Den nya stadsdelen Bredvik söder om Växjö växer så det knakar - 450 nya bostäder och en bra bit över 1 000 boende ska finnas i området när det är helt färdigbyggt 2024. Växjöbostäder är en av de aktörer som bygger lägenheter på området. Det kommunala bostadsbolaget satsar 160 miljoner kronor på 70 hyresrätter med första inflyttningen i december i år. Totalt satsar Växjö kommun långt över en halv miljard kronor på bostadsområdet.- Det här är ett fantastiskt område med vacker natur och sjöar runtomkring, säger Maria Säterdal, vd för Växjöbostäder.
Det nybyggda Bredvik vid Bergsnäs söder om Växjö är ett bostadsområde kommunen hoppas mycket på.
Växjö kommun satsar stort på området, det handlar om totalt 645 miljoner kronor i olika delar under en tid.

På Bredvik finns Pär Lagerkvistskolan som byggdes för 300 miljoner kronor av kommunen. Man gör investeringar på 150 miljoner kronor på infrastrukturen med gator, vatten, avlopp och nya gång- och cykelvägar och lekplatser. Kommunala bostadsbolaget Växjöbostäder satsning på 70 hyresrätter ligger dessutom på 160 miljoner.
Lägger man sedan till vallen i Norra Bergundasjön som kostat runt 10 miljoner kronor att anlägga, och en ny fotbollsarena som byggs av kommunen åt Räppe GoIf vid Norra Bergundasjön för 25 miljoner kronor, så kommer man upp i 645 miljoner kronor totalt i området inom loppet av några år.
Bredvik marknadsförs bland annat med att det bara är 5 kilometer med cykel till centrum och 2 kilometer till handelsområdet Samarkand. I närheten av Bredvik finns det dessutom promenadslingor runt sjön och den helt nya Pär Lagerkvistskolan ligger intill.
Totalt ska 450 nya bostäder stå klara här på kommunens mark när allt är helt färdigt 2024.
- Hela bostadsområdet är på runt 4o hektar. När vi har byggt färdigt i Bredvik kan vi inte bygga mer i området, det går inte bygga längre söderut mot Bergkvara. Det är inte kommunens mark, säger Johan Andersson, kommunens projektledare för Bredvik.
- Men intill Bredvik kommer vi bygga en ny fotbollsarena åt Räppe GoIf med tre planer och ett klubbhus i Bergsnäs vid Norra Bergundasjön. Det ska stå klart i april 2022.

I den södra delen av området kommer det uteslutande bli villatomter. Det är flera aktörer som bygger villor och hyresrätter på Bredvik: Kärnhem, Eksjöhus Bygg, APP Fastigheter, Obos, Värendshem, ETC Bygg och Växjöbostäder.
- Nu är det tre kvarter kvar med totalt 65 bostäder i den norra delen av bostadsområdet att sälja in för oss. Vi kommer utse vinnarna i markanvisningstävlingen snart, förklarar Johan Andersson.

Växjöbostäder bygger 70 hyresrätter på Bredvik i kvarteret Tunnlandet. Den preliminära inflyttningen i Växjösbostäder ska enligt planen ske från december i år. Byggnationen har inspirerats av Sveriges äldsta trästäder.
- Det är jättebra att vi kan hjälpa till att bygga till med att bygga staden i Växjös anda med moderna lägenheter i trä som smälter in i den omgivande miljön. Här finns skola och det är nära till stadens centrum, det är ett riktigt bra projekt där vi är säkra på att våra hyresgäster ska trivas, säger Rene Jaramillo (M) ordförande i Växjöbostäder.
- Det känns riktigt bra att kunna erbjuda lägenheter i en ny stadsdel som växer fram längs en av Växjös vackra sjöar, säger Maria Säterdal på Växjöbostäder.


hans nilsson


Det är flera aktörer som bygger villor och hyresrätter på Bredvik: Kärnhem, Eksjöhus Bygg, APP Fastigheter, Obos, Värendshem, ETC Bygg och Växjöbostäder. Illustration: Växjö kommun



Växjöbostäder är en av de aktörer som bygger lägenheter på Bredvik. Totalt satsar Växjö kommun långt över en halv miljard kronor på bostadsområdet. Foto: Hans Nilsson