EXTRAMATERIAL 2022-11-24 KL. 18:00

Vilken blir Årets kulturkommun 2023?

Av Thomas Edgren

I år utser fackförbundet Vision ”Årets kulturkommun” för 34:e gången. I år är dessa kommuner nominerade: Halmstad, Vadstena, Kiruna, Norberg, Kalmar, Söderhamn, Ljungby och Ljusdal.

Vilken blir Årets kulturkommun 2023?
Vinnaren av ”Årets kulturkommun” får ett vandringspris som är ett glasäpple av Rune Strand och ett konstverk som kommunen får behålla.

1987 instiftade Bok- och biblioteksmässan priset ”Årets kulturkommun”. Priset övertogs 1989 av fackförbundet SKTF, som 2011 bytte namn till Vision. Juryn för ”Årets kulturkommun” arbetar nu intensivt för att utse årets finalister. Vinnare av ”Årets kulturkommun 2023” offentliggörs vid en digital prisceremoni den 7 december.

Vinnaren av ”Årets kulturkommun” får ett diplom med en motivering, ett vandringspris som är ett glasäpple av Rune Strand och ett konstverk som kommunen får behålla.

För att vara aktuell som ”Årets kulturkommun 2023” ska kommunen visa att den arbetar för att kultur ska bli en självklar del av kommuninvånarnas vardag, genom att den finns med i all kommunal verksamhet. Kommunen ska göra anställda och kommuninvånare delaktiga i kulturverksamheten. Kommunen ska även använda kultur som ett verktyg för hälsa och välfärd och stödja kulturell mångfald.

Juryn består av åtta ledamöter soch en adjungerad ledamot från kommunen som innehar årets titel. Ledamöterna söker nu information utifrån de givna kriterierna och priset delas ut i slutet av året.

De senaste tio åren har dessa kommuner vunnit: Bollnäs (2012), Olofström (2013), Trollhättan (2014), Falun (2015), Tjörn (2016), Växjö (2017), Sandviken (2018), Lund (2019), Sundbyberg (2020), Mölndal (2021) och Emmaboda (2022).


FOTNOT

I juryn ingår:
Nina van der Brink, kulturskribent och författare
Åke Broström, fd kulturchef i Luleå kommun
Dalia Eid, första vice ordförande i Vision
Arash Mokhtari, reporter vid tidningen Vision
Pontus Plænge, skådespelare och styrelseledamot i Scen & Film
Simon Roos, enhetschef för konst- och livsmiljö i Region Skåne
Evike Sandor, kultur- och fritidschef på Tjörn
Annika Stedner, förvaltningschef Kultur och fritid i Mölndal
Anna Svedbom, kommunikationschef vid Vision