EXTRAMATERIAL 2023-5-11 KL. 11:07

Vartannat barn har fel storlek på cykeln

Av Josefin Petersson

Vartannat barn har fel storlek på cykeln
Foto: Pressbild

Nu är cykelsäsongen i full gång och många barn införskaffar nya cyklar inför sommaren. Då är det viktigt att välja rätt storlek, annars kan barnet riskera att fara illa. Men en undersökning från Sportson visar nu att hälften av de svarandes barn har fel storlek på sina cyklar.

Med sommaren runt hörnet ökar försäljningen av cyklar runt om i landets cykelbutiker. En stor del av cykelförsäljningen är barncyklar och en undersökning av cykelkedjan Sportson visar nu att 48 procent av de svarandes barn har fel storlek på sina cyklar. Ungefär vart tredje barn har för stor cykel.

– Många föräldrar tror att det är bättre att köpa en större cykel till barnen, de tänker att de snart växer i den. Men att ha för stor cykel kan vara farligt då barnen inte kan hantera den på ett säkert sätt, det blir svårare att både svänga och stanna, säger Jonas Holtbo, marknadsansvarig på Sportson.

Det är även vanligt att barnen har för små cyklar. Enligt Sportsons undersökning har ungefär vart fjärde barn för liten cykel, vilket många gånger resulterar i för högt hissade sadelstolpar och styren som riskerar att gå av. Det skulle kunna innebära stor fara, särskilt ute i trafiken.

– En bra riktlinje är att barnet kan ha samma cykel i cirka två år innan de behöver byta till en större modell. Vi rekommenderar att man utgår från barnets längd när man väljer cykel, i stället för att se till barnets ålder. Det bästa är såklart att prova ut rätt storlek hos en cykelhandlare, säger Jonas Holtbo, marknadsansvarig på Sportson.

Så väljer du rätt storlek på ditt barns cykel
• Barnet ska kunna stå med båda fötterna på marken när hen står över ramen.
• I sadeln ska hen sitta med lutning med en fot på marken.
• Når båda fötterna marken medan barnet sitter på sadeln är det en indikation att sadelhöjden kan vara för låg, vilket ger dålig trampeffekt och tråkig cykling.
• Barnet ska i stillastående position även kunna hålla i styret med båda händerna och vrida det 90 grader med bibehållen greppförmåga och med balans i överkroppen.
• Det kan variera beroende på barnets tillväxt, men vanligtvis kan barnet ha samma cykel i cirka två år innan den behöver bytas till en större modell.

Om undersökningen: Enkätundersökningen har skickats ut till Sportsons kunder men vem som helst har kunnat besvara enkäten då den även delats i Sportsons offentliga sociala kanaler. Totalt antal svaranden är 1242 personer med spridning utifrån kön, ålder och geografi. Enkäten har genomförts under april 2023.